Romanul “Ogorul” de Pearl S. Buck statea pe lista mea de lectura de cateva luni bune (la fel ca alte vreo 20 de carti, dar hai sa nu vorbim despre asta acum 🙂 ) si imi doream tare mult sa-l citesc, mai ales ca stiam ca a castigat premiul Nobel pentru Literatura in 1938.
Si ma bucur ca am reusit in cele din urma sa ajung la el, pentru ca spune o poveste captivanta despre saracie, ambitie, munca, noroc si familie, toate acestea plasate intr-o provincie chineza de la inceputul secolului al XX-lea.
Wang Lung este un taran sarac care are grija de tatal sau batran si care munceste din greu bucata de pamant pe care o are. Este atat de sarac incat nu isi poate alege o sotie, ci este nevoit sa se multumesca cu slujnica de la bucatarie a celei mai bogate familii din zona – O-lan, o femeie scumpa la vorba, urata, dar foarte muncitoare si care-l sustine pe Wang Lung de-a lungul intregii lor vieti impreuna.
De fapt, fara indarjirea acestei femei, cu siguranta Wang nu ar fi ajuns sa se imbogateasca, ci ar fi ramas mai departe un taran sarac, fara nimic de oferit copiilor. Insa ambitia lui, adunata cu ambitia ei a dus la lucruri marete. Pas cu pas au reusit sa stranga ceva bani, sa-i puna deoparte, sa mai cumpere o bucata de pamant, apoi inca una, pana cand sporul si-a facut simtita aparitia si in gospodaria lor.
Insa lucrurile nu pot merge doar bine, sunt si perioade grele, in care este seceta sau inundatie, iar recoltele sunt distruse cu desavarsire, sunt momente in care trebuie sa cerseasca pentru o portie de mancare si de-abia traiesc de pe o zi pe alta. Dar isi revin, mai puternici decat oricand, si-si continua ascensiunea.
Dintr-o familie desconsiderata ajung cea mai bogata familie din zona si Wang reuseste sa le ofere fiilor sai mai multe decat si-ar fi putut imagina: educatie, pamant, bani, sotii din familii bune. Isi ingrijeste si fiicele si ii asigura uneia dintre ele un viitor bun, in timp ce una din fete, bolnava, va ramane alaturi de el pana la final.
Insa dragostea lui pentru pamant va fi impartasita si de baietii sai in aceeasi masura? Diferenta dintre felul in care a crescut el si baietii lui isi va pune amprenta asupra modului in care vad ei lumea? Cum se va comporta O-lan in aceasta noua viata, cand din slujnica ajunge stapana? O sa va las pe voi sa descoperiti toate acestea si sper sa imi povestiti cum vi s-a parut romanul. 🙂
Pearl S. Buck s-a nascut pe 26 iunie 1892 in Hilsboro, Virginia de Vest, insa parintii ei vor pleca in misionariat in China curand dupa aceea. Autoarea invata atat limba engleza, cat si chineza, iar in 1911 Pearl este trimisa in Statele Unite pentru studii. Se va intoarce in China in 1914, insa o va parasi in 1934, unde se casatoreste si ramane definitiv.
In 1931 publica “Ogorul”, care ii va aduce Premiul Pulitzer, iar mai tarziu si Premiul Nobel pentru Literatura, romanul fiind unul dintre cele mai bine vandute si citite romane americane ale deceniului. Pearl S. Buck este cea mai tradusa scriitoare americana din toate timpurile.
Pentru alte recomandari de lectura puteti citi mai multe in sectiunea Carti CityFemme.
Sursa foto: arhiva personala