Tetralogia Napolitana a Elenei Ferrante

Asa cum v-am mai povestit deja pe blog, m-am apucat sa citesc Tetralogia Napolitana a autoarei Elena Ferrante inca de anul trecut, cu Prietena mea geniala. Dupa o pauza destul de lunga in care ale volume au avut prioritate, am revenit cu Povestea noului nume in luna mai, iar in iunie am citit si celelalte doua parti despre care o sa va povestesc astazi.

Partea a treia: Cei care pleaca si cei care raman

In al treilea roman al Tetralogiei Napolitane, Elena si Lila au crescut, sunt tinere pe picioarele lor, responsabile pentru propriile decizii. Astfel, in timp ce casnicia Lilei s-a destramat, aceasta parasindu-si sotul si confortul material pentru a se muta intr-o locuinta modesta cu Enzo, unul dintre prietenii din copilarie care se pare ca mereu a fost indragostit de ea, Elena duce o existenta plina si frumoasa – dupa ce a studiat la Scoala Normala din Pisa, Lenu a publicat un roman de succes, este logodita cu un tanar dintr-o familie buna, care ii deschide usile saloanelor selecte.

In timp ce Elena se pregateste pentru viata la Florenta alaturi de sotul sau, si Lila o va lua de la inceput, muncind la fabrica de mezeluri a unuia dintre amicii din adolescenta.

Elena se lupta cu o multime de incertitudini, maternitatea o copleseste, nu stie daca este suficient de buna ca si scriitoare, iar Nino reapare in viata ei, amintindu-i de dragostea pentru el care nu s-a stins niciodata cu adevarat. Lila va trai multa vreme alaturi de Enzo ca si colegi de apartament, fara a-i face vreun fel de promisiune, in timp ce amandoi descopera o pasiune pentru calculatoare si sisteme informatice.

Viata se desfasoara cu bune si cu rele, anii trec, cele doua raman prietene, chiar daca nu reusesc sa se vada foarte des sau sa-si deschida sufletul una in fata ceilalte cu usurinta.

Partea a patra: Povestea fetitei pierdute

In ultima parte a tetralogiei, Elena si Lila au ajuns acum la varsta maturitatii – amandoua au avut parte atat de impliniri, cat si de esecuri.

Elena isi regaseste energia, a publicat cateva carti bine primite si pasiunea arzatoare pentru Nino o face sa-si paraseasca sotul si sa se intoarca la Napoli, impreuna cu cele doua fiice. Va locui aproape de Lila, care si-a facut o afacere de succes in domeniul IT, dar care nu s-a indepartat niciodata de conflictele violente din sanul comunitatii macinate de ura, sovinism si agresivitate.

Cele doua eroine se atrag, se resping, se influenteaza reciproc, se indeparteaza si apoi se regasesc, se invidiaza si se admira la nesfarsit. Viata le supune la noi provocari, dar Lila si Elena descopera, fiecare in ea insasi, dar si in cealalta, forta necesara pentru a merge mai departe.

“Odata cu acest ultim volum remarcabil al Tetralogiei Napolitane, Elena Ferrante transforma povestea despre Lila si Elena intr-o epopee extraordinara care se intinde de-a lungul a sase decenii si se constituie intr-un portret al unui cartier, al unui oras in tranzitie si al unei tari ce-si croieste drum cu greu prin prima jumatate a secolului XX.” The New York Times

“Romanele Tetralogiei Napolitane sunt construite pe mai multe planuri, iar Ferrante imbina perfect felul de a povesti cu efectele stilistice cu totul speciale.”The Independent

Pentru alte recomandari de lectura puteti citi mai multe in sectiunea Carti CityFemme.

Sursa foto: arhiva personala

Postari similare

One Reply to “Tetralogia Napolitana a Elenei Ferrante”

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

9 − 6 =