“Povestea noului nume” de Elena Ferrante

Recent am inceput sa avem abonament Bookster la munca, asa ca prima carte pe care mi-am comandat-o a fost Povestea noului nume scrisa de Elena Ferrante, pentru ca incepusem tetralogia napolitana in toamna, iar de atunci nu am mai reusit sa citesc celelalte trei parti.

Daca in prima parte, Prietena mea geniala, aflam despre prietenia dintre Lenu si Lila, doua fete dintr-un cartier sarac din Napoli si despre copilaria si o parte din adolescenta acestora, in cea de-a doua parte autoarea continua cu adolescenta si intrarea in maturitate a celor doua.

In copilarie cele doua erau nedespartite, au impartit multe, insa pe masura ce anii trec drumurile li se separa din ce in ce mai mult, cu scurte momente in care se intersecteaza. Asupra acestor momente va insista Elena, naratoarea si personajul principal, care spune lucrurile din perspectiva ei.

In timp ce Lenu isi va continua studiile, va pleca pentru cativa ani la Pisa, va iubi si se va face remarcata in cercurile de oameni inteligenti in care si-a dorit intotdeauna sa straluceasca, Lina va intelege ca s-a casatorit prea repede, ca banii si siguranta financiara nu o fac fericita, iar nasterea fiului ei ii va complica si mai mult existenta.

N-am mentionat-o atunci cand v-am povestit despre prima parte, insa autoarea are o calitate rara de a te face sa te identifici cu personajul principal. Cel putin acesta este cazul meu, partial inteleg sentimentele lui Lenu, mereu de-a lungul vietii am avut o “cea mai buna prietena” la care m-am raportat, cu care am fost intr-un fel de competitie, chiar daca la nivel inconstient, de ale carei reusite ma bucuram, dar eram si partial invidioasa.

Asa ca o inteleg pe Lenu si mixul de sentimente pozitive-negative pe care le are de-a lungul timpului fata de prietena ei. Cartea m-a captivat si am citit cele aproape 500 de pagini in doar cateva zile.

Voi comanda celelalte doua parti in luna iunie, sa le pot lua cu mine in concediu, cand o sa ma pot dedica lecturii pe malul marii, sub o umbrela, pe plaja, relaxandu-ma asa cum iubesc sa o fac in fiecare concediu. Asa ca cel mai probabil veti afla cum mi s-a parut continuarea povestii incepand cu luna iulie. 🙂

Voi ati citit Povestea noului nume? Cum vi s-a parut?

Pentru alte recomandari de lectura puteti citi mai multe in sectiunea Carti CityFemme.

Sursa foto: arhiva personala

Postari similare

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *