Una dintre cărțile care mi-a fost recomandată recent la locul de muncă a fost “Sprint: Cum sa rezolvi probleme importante și sa testezi idei noi în doar cinci zile”. Datorita Libris am citit-o in aceasta perioada, după cum puteți ghici, în cinci zile, de luni până vineri, respectând zilele din capitolele cărții.
Autorii Jake Knapp, John Zeratsky și Brad Kowitz sunt trei parteneri de proiectare la Google Ventures și ne arata un proces unic de cinci zile pentru rezolvarea unor probleme dificile, folosind design, prototipuri și idei de testare cu clienții.
Este un ghid practic pentru a răspunde la întrebări de business pentru grupuri de orice dimensiune, de la startup-uri la firme foarte mari.
În timp ce lucra la Google, designerul Jake Knapp a creat o metodă unică de rezolvare a problemelor – a inventat un “design sprint” – un proces de cinci zile pentru a ajuta companiile să răspundă la întrebările esențiale. “Sprint-urile” sale au fost folosite pe produse precum Google Search. Când s-a mutat la Google Ventures, s-a alăturat lui Braden Kowitz și John Zeratsky, care au lucrat la produse precum YouTube și Gmail. Împreună, Knapp, Zeratsky și Kowitz au desfășurat peste 100 de sprinturi cu companiile din portofoliul lor.
Am învățat destul de multe din acest proces Sprint, cea mai valoroasă învatatura fiind că 5 zile pot produce o diferență intr-o afacere, atâta timp cât echipa implicată în acest proces se concentrează pe tema și chiar dorește să primească niște răspunsuri.
Cartea începe cu provocarea – aceasta este problema la care aveți nevoie de răspunsuri. De asemenea, oferă perspective asupra modului în care ar trebui să alegeți membrii echipei, care este dimensiunea optimă și o mulțime de aspecte logistice care, deși ar putea să nu pară importante – ajuta foarte mult.
După aceea, zi de zi, de luni până vineri, sprintăm împreună cu autorii prin proces, exemplificat prin multe sprinturi in care au fost implicati efectiv, de la industria IT, FMCG, medicala sau orice altă industrie la care v-ati putea gandi.
• Astfel, luni este pentru stabilirea obiectivului, cartografierea problemei, intrebarea experților și alegerea țintei sprintului.
• Marți este pentru căutarea de idei și inspirație si scrierea detaliata a soluțiilor.
• Miercuri este momentul în care decideți cele mai bune soluții posibile și faceți un plan pentru prototip.
• Joi este timpul să construim prototipul folosind instrumentele potrivite.
• Și vineri este momentul în care colectați detaliile, obțineți informații importante de la 5 clienți, luați interviuri și puneți întrebările corecte.
După aceea, aveți toate informațiile necesare pentru a decide dacă continuați cu această abordare dacă lucrurile trebuie să se schimbe, într-o singură săptămână.
S-ar putea să vă gândiți că într-o zi nu este suficient pentru prototip – și de cele mai multe ori nu este cu adevărat dacă ar trebui să construiți un produs, dar nu încercați să obțineți rezultate perfecte. Există modalități prin care puteți face clienții să creadă că testează produsul sau citesc o broșură cu caracteristici ale unui produs existent, când de fapt nu este asa.
Scrisă într-un limbaj concis și clar, această carte a trebui citita de toti cei care au un business sau isi doresc sa deschida unul, deoarece oferă instrucțiuni replicabile pas cu pas, aplicabile în majoritatea industriilor.
Știați că Slack a folosit de asemenea această abordare Sprint? Veți descoperi mult mai multe dacă o citiți! 😊
Pentru 2019 am in plan sa citesc si genuri de carti pe care nu prea le-am abordat in trecut: memorii, carti de business, de dezvoltare personala si altele. Sper sa vi se para utile!
Pentru alte recomandari de lectura puteti citi mai multe in sectiunea Carti CityFemme.
Sursa foto: arhiva personala