Recomandare lectura: Sticletele de Donna Tartt

Sticletele de Donna Tartt este cartea cu care mi-am incheiat lecturile din 2019, gratie celor de la Libris. Romanul de peste 1.000 de pagini a stat in lista mea de lecturi cativa ani pana cand i-a venit randul, insa nu am vrut sa renunt la a il citi, mai ales ca stiu ca este o poveste castigatoare de Premiul Pulitzer.

Din momentul in care am inceput Sticletele, nu am avut nevoie de mai mult de doua saptamani pentru a-l termina, in ultimele zile ale anului care tocmai s-a incheiat, insa de-abia acum, intoarsa dintr-un frumos concediu in Bucovina, reusesc sa va povestesc mai multe.

Nu ma sperie cartile de mari dimensiuni – mai ales atunci cand povestea este captivanta. Si fix acesta a fost si cazul romanului Sticletele, pe care cu greu il lasam din mana, in ciuda volumului deloc de neglijat.

Am intrat rapid in lumea lui Theo Decker, un pusti de doar 13 ani din New York, pe care il vom urmari de-a lungul a catorva ani buni, timp in care trece printr-o multime de probleme, se maturizeaza si incearca sa-si gaseasca drumul in viata.

Din pacate, povestea nu incepe intr-un mod fericit – Theo nu este cel mai cuminte copil si a fost recent exmatriculat, motiv pentru care mama sa este nevoita sa mearga la scoala. Insa inainte de asta Theo impreuna cu mama lui fac o scurta oprire la Muzeul Metropolitan din New York si sunt surprinsi de o explozie din interiorul muzeului care va face numeroase victime.

Mama sa se va afla printre victime, iar Theo supravietuieste in mod miraculos. Tot atunci va intra in posesia unui mic tablou de o valoare inestimabila (Sticletele, preferatul mamei sale), care ii va schimba viata definitiv.

Dupa pierderea mamei, universul sau va fi dat peste cap, iar prietenia cu Andy Barbour il va face sa devina parte din familia acestuia pentru o perioada de timp si il va ajuta sa mearga mai departe.

Dar aparitia tatalui sau, dupa o lunga perioada de absenta, va da din nou lucrurile peste cap, iar mutarea cu tatal sau si cu iubita acestuia, Xandra in Las Vegas il va debusola complet pe tanarul Theo, care nu mai stie dupa ce repere sa se ia. Scoala isi pierde orice importanta – dintr-un tanar inteligent ajunge o persoana care nu-si mai da interesul pentru nimic, mai ales pentru ca acasa nimeni nu pare interesat de el. Prietenia cu Boris, alcoolul, drogurile vor reprezenta o alta etapa in dezvoltarea lui Theo, chiar daca nu cea mai fericita.

Dar destinul sau nu este deloc static, iar nu la multa vreme este nevoit sa se intoarca in New York, loc pe care l-a considerat mereu acasa. Lumea artei ii va deveni usor-usor cunoscuta prin prisma prieteniei cu Hobie, un batran restaurator de piese de mobilier, care are un magazin de antichitati si caruia ii va deveni ca un fiu.

Ajuns la maturitate, tabloul pe care l-a ascuns cu sfintenie timp de ani buni devine o poarta de acces catre lumea subterana a traficului cu opere de arta si ameninta sa-i distruga viata construita si reconstruita cu atatea sacrificii.

Povestea este captivanta de la inceput pana la sfarsit, ne prezinta o incursiune in lumea artei, autoarea ne vorbeste despre o multime de tablouri si alte opere de arta, in timp ce urmareste lupta pentru supravietuire si modelare a propriului destin a eroului cartii.

“Un triumf. Donna Tartt ne ofera o opera de fictiune exceptionala.” – Stephen King

“Un roman dickensian superb, seducator, care te tine cu sufletul la gura fara sa-si piarda nici o clipa energia narativa.” – The New York Times

Donna Tartt este o scriitoare americana nascuta in 1963 in Mississippi. Romanul sau de debut a fost Istoria secreta (1992), urmat de Micul prieten (2002). Sticletele a fost publicat in 2013 si a devenit rapid un best seller, drepturile de publicare a cartii fiind vandute in 32 de tari. In plus, cu acest roman autoarea a castigat celebrul Premiu Pulitzer.

Pentru alte recomandari de lectura puteti vizita sectiunea Carti CityFemme

Sursa foto: arhiva personala

Postari similare

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *