Recomandare lectura: O logodna foarte lunga de Sebastien Japrisot

Cat de departe ai fi dispus sa ajungi pentru a gasi persoana iubita, atunci cand dispare fara urma? Dar daca actiunea se intampla la finalul Primului Razboi Mondial si esti o tanara care nu poate merge? 

Iata premisa romanului O logodna foarte lunga de Sebastien Japrisot, pe care l-am citit in aceasta perioada. I-am urmarit traseul Mathildei, o tanara din Franta, care face tot ce-i sta in putinta pentru a da de urma iubitului sau, tanarul Manouch, despre care se spune ca este mort in razboi.

Lucrurile sunt mai complicate, pentru ca tanarul logodnic, alaturi de alti patru soldati (Șase Parale, Eschimosu, Drept Comun,  Omul Ăsta) au fost condamnati de un tribunal militar si escortati pana la prima linie a taberei Bingo Crepuscul, pentru a fi ucisi de dusmani.

Insa tanara simte ca este mai mult de atat si nu se lasa pana cand nu porneste in reconsituirea ultimelor zile ale lui Manouch. Va da anunturi in ziare, va raspunde la scrisori, va merge in cautarea a diverse persoane care l-au cunoscut pe Albastrea, cum i se mai spunea tanarului logodnic, precum si in cautarea rudelor celor patru care i-au fost aproape in ultimele ore pe front. Va fi ajutata de Silvain, slujitorul acesteia, iar tatal sau ii va oferi sprijinul material de care are nevoie.

Amestec de roman politist, de dragoste, drama – toate aceste elemente se impletesc in O logodna foarte lunga, iar Matti este tot timpul in centrul actiunii.

Povestea se va intinde pe parcursul a mai multi ani, iar chiar daca sunt lungi perioade de timp in care lucrurile stagneaza, iar tanara nu stie in ce directie sa-si continue cercetarile, in cele din urma misterul isi va gasi rezolvarea. Evident ca nu o sa va spun care este. 🙂

Stilul de lectura mi s-a parut usor arhaic – nu ma refer la cuvinte, ci la modul de formulare a frazelor. Sunt multe ironii subtile, multe lucruri care se lasa usor ghicite, regasim si tehnica flash-back-ului, atunci cand autorul ne duce in copilaria tinerilor logodnici si ne povesteste cum s-au cunoscut si cum s-au indragostit. Per total regasim o lectura despre depasirea limitelor, despre pastrarea sperantelor si despre iubire.

O logodna foarte lunga se gaseste in colectia Babel a editurii Nemira si este disponibila pe site-ul Nemira.

Pentru alte recomandari de lectura puteti citi mai multe in sectiunea Carti CityFemme.

Sursa foto: arhiva personala

Postari similare

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *