Recomandare lectura: “Scrisori din insula Guernsey” de Mary Ann Shaffer & Annie Barrows

Romanul “Scrisori din insula Guernsey” de Mary Ann Shaffer & Annie Barrows este cea mai mare surpriza a lecturii pe care am avut-o pana in acest moment in 2018 si pur si simplu nu am putut lasa cartea din mana pana cand nu am terminat-o. 🙂

Asa ca desi era pe lista de lectura de cateva saptamani bune, in momentul in care m-am apucat de ea si am intrat in poveste am terminat-o intr-o singura zi. La final, la fel ca multor alte personane, mi-a parut rau ca s-a terminat si mi-as fi dorit ca persoanele din carte sa fie reale, mi-as fi dorit tare mult sa fie o poveste adevarata.

Roman epistolar, “Scrisori din insula Guernsey” cuprinde fix ceea ce ne arata titlul – o colectie de scrisori din si catre insula Guernsey, din care intelegem viata personajelor, relatiile dintre ele, intamplari si sentimente de tot felul.

Guernsey este o insula aflata pe Marea Manecii, intre Regatul Unit si Franta, care in timpul Celui De-al Doilea Razboi Mondial a fost ocupata de nemti, iar locuitorii au fost lipsiti de orice informatii pe perioada razboiului. Astfel, unul dintre locuitorii insulei ii trimite o scrisoare lui Juliet Ashton, o tanara scriitoare, pentru a o ruga sa-i trimita informatii din perioada de timp in care nu a avut acces la faptele razboiului.

Astfel, usor-usor se leaga o corespondenta atat intre el si Juliet, cat si intre Juliet si multi alti locuitori ai insulei, care in timpul razboiului au avut o ocupatie care poate parea usor bizara: un “Club de literatura si de placinte din coji de cartofi”, a carui poveste o sa va las s-o descoperiti voi. 🙂

Asa cum spuneam atunci cand am publicat un fragment din acest roman in avanpremiera pe blog:

În ianuarie 1946, într-o Londră care abia iese din umbra celui de-Al Doilea Război Mondial, Juliet Ashton caută un subiect pentru noua ei carte. Cine s-ar fi gândit că îl va găsi în scrisoarea unui bărbat necunoscut, de pe insula Guernsey? Cei doi încep un fascinant schimb de scrisori despre lumea excentrică în care trăiește bărbatul misterios.

Pentru a scăpa de tragedia ocupației germane, bărbatul și prietenii lui inventează un club de lectură cu cei mai neobișnuiți membri, de la crescători de porci și fermieri la frenologi, toți mari iubitori de literatură. Și toți îi trimit lui Juliet poveștile lor de zi cu zi.

Daca va tenteaza sa cititi “Scrisori din insula Guernsey” puteti gasi cartea in colectia Damen Tango a editurii Nemira.  Eu v-o recomand cu drag, concursul pe care l-am lansat pe pagina de instagram a CityFemme stand marturie acestui lucru:

https://www.instagram.com/p/BhMgTvCFtEz/?taken-by=city_femme

Mary Ann Shaffer (1934 – 2008) a fost editor, bibliotecar si librar de-a lungul vietii. Singurul roman al autoarei a aparut dupa moartea acesteia, fiind terminat de Annie Barrows, nepoata sa, scriitoare la randul ei si autoarea seriei pentru copii Ivy and Bean, precum si a volumului The Magic Half.

Voi ati citit-o? Daca da, cum vi s-a parut?

Pentru alte recomandari de lectura puteti citi mai multe in sectiunea Carti CityFemme.

Sursa foto: arhiva personala

Postari similare

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *