PREŞUL de Ion Băieşu la TNB – o comedie la fel de actuala ca in anii ’70

Cred ca daca as putea, m-as muta la teatru. Asa as fi la curent cu tot ce misca, m-as uita la spectacole in fiecare seara, iar actorii ar deveni prietenii mei. 🙂 Dar cum nu prea am cum sa fac asta, varianta cea mai apropiata este sa merg des la teatru si sa iau interviuri actorilor pe care ii admir, ceea ce fac cu mare drag!

Aseara am avut ocazia sa particip la premiera spectacolului “Preșul” desfasurat in Sala Studio a Teatrului Naţional din Bucureşti. Spectacolului “Preșul” de Ion Băieşu, în regia lui Mircea Cornişteanu a adus in prim-plan o lume colorată care se încăpăţânează să nu dispară, şi nu doar de la bloc. Desi pusa in scena prima data la inceputul anilor ’70, tipologiile persoanelor dintr-un bloc bucurestean sunt la fel de actuale astazi ca si atunci, la aproape cinci decenii diferenta.

Am urmarit interpretarea stralucita atat a actorilor consacrati, precum Emilia Popescu, Marius Rizea sau Alexandru Bindea, cat si a mai tinerilor actori. Am ras mult, m-am amuzat alaturi de ceilalti spectatori de intamplarile marunte si enervante de la bloc si am savurat finalul, pe care nu vi-l povestesc, dar care merita toata asteptarea! 🙂

Iata mai multe informatii despre spectacol:

Considerată una dintre piesele cu cele mai multe reprezentaţii ale teatrului românesc, comedia “Preșul” a avut premiera absolută în 1972, la Teatrul de Comedie, Ion Cojar – regizorul acelei montări alegând pentru rolul principal al femeii de serviciu Filofteia, o tânăra pe atunci, actriţa Stela Popescu. Spectacolul s-a jucat neîntrerupt până în 1989, când a fost oprit de cenzura vremii.

Cu numeroase montări pe scenele din ţară şi chiar pe scene din afara ţării, Preşul revine după aproape trei decenii în Capitală. Personajele pline de vervă şi de haz ale piesei sunt interpretate la TNB de: Emilia Popescu – alternativ pe rol cu Raluca Petra, Marius Rizea, Alexandru Bindea, Ovidiu Cuncea, Monica Davidescu, Tatiana Constantin,Tomi Cristin, Eduard Adam, Dragoş Ionescu, Erika Băieșu, Irina Antonie și Alexandru Barbu. Decorul, o lume a blocului în miniatură, parte însemnată în desfăşurarea acţiunii, este creat de scenograful Puiu Antemir, iar costumele de Liliana Cenean, de asemenea un nume cunoscut al scenografiei româneşti.

Am scris această piesă ca să-i fac pe oameni să râdă”, declara Ion Băieșu, punându-le contemporanilor o oglindă în faţă, pentru a se recunoaşte cu ticurile, metehnele şi deliciile vieţii în comun.

Râdem cu lacrimi de ceea ce zărim, uitând cel mai adesea că râdem de noi înșine. N-ar fi rău dacă, pentru o clipă, ne-am gândi că poate semănăm cu cei de care râdem!”, declară regizorul Mircea Cornișteanu, care promite o comedie mult mai spumoasă față de precedenta sa montare, realizată la Craiova, în 1985.

Sunteţi aşteptaţi la…bloc, să descoperiţi, în toiul unor investigaţii comice, misterioasa fiinţă care se năpusteşte, neştiută, nevăzută, cu bocancii năclăiţi de noroi, lăsând urme grele pe preşul de lână al orgoliosului Pamfil, om cu funcţie în comitetul de bloc.

Următoarele reprezentații sunt programate pentru zilele de 31 martie și 3 aprilie 2019, de la ora 19.00.

Bilete, la Casa de bilete TNB si online, pe www.mystage.ro.

Sursa foto: Florin Ghioca / TNB

Postari similare

One Reply to “PREŞUL de Ion Băieşu la TNB – o comedie la fel de actuala ca in anii ’70”

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *