Recomandare lectura: “Cararea pierduta” de Alain-Fournier

Ultima carte primita din colaborarea cu Libris pe care mi-am dorit sa o citesc este “Cararea pierduta”, roman scris de Alain-Fournier si publicat in 1913, pentru care autorul a fost la doar un pas de a primi Premiul Goncourt si pe care l-a dedicat surorii sale, Isabelle.

Augustin, cel care pare a fi personajul principal al romanului, se pune totusi in permanenta pe locul al doilea si devine un personaj secundar in fata lui Meaulnes, supranumit le Grand Meaulnes de catre prietenii lor. De fapt, povestirea romanului incepe o data cu aparitia lui Meaulnes la scoala pe care o frecventeaza Augustin.

Meaulnes are parte de o experienta uimitoare atunci cand dispare timp de cateva zile de la scoala, iar singurul in care are incredere sa ii povesteasca intamplarile este Augustin, intre cei doi legandu-se astfel o prietenie puternica.

In incercarea de a regasi cararea pierduta spre lumea de poveste a lui Meaulnes, el si Augustin pun la cale tot felul de planuri, consulta harti, cauta indicii, insa la un moment dat totul pare fara rost si prietenul lui Augustin se da batut si pleaca la Paris.

Insa cel din urma nu renunta si pune cap la cap informatiile pe care le are si pe cele pe care le afla intamplator, totul pentru a-si ajuta prietenul sa-si regaseasca iubirea pierduta.

Se pare ca romanul “Cararea pierduta” are de fapt un pronuntat caracter autobiografic, iar Yvonne cea din roman o are ca sursa de inspiratie pe Yvonne cea din viata reala, pe care autorul a cunoscut-o atunci cand avea doar 18 ani, doar pentru a afla cu regret ca este logodita. O va revedea peste 8 ani, casatorita si cu doi copii.

Intamplarile cartii au loc in perioada critica dintre adolescenta si trecerea la maturitate, atunci cand fantasticul pare inca intr-o oarecare masura posibil, visul se implineste cu realitatea, iar fanteziile au inca o mare importanta pentru eroii romanului.

Daca va tenteaza sa cititi Cararea pierduta” de Alain-Fournier puteti gasi cartea pe site-ul Libris.ro, in categoria Romane de dragoste, la editura Orizonturi.

Conform Wikipedia, Alain-Fournier este pseudonimul lui Henri Alban Fournier (1886-1914) un scriitor care a decedat la doar 27 de ani, fiind ucis in razboi. Fournier este autor al unui singur roman, “Le Grand Meaulnes”/ “Cararea pierduta”, roman poetic de factură simbolista.

Voi ati citit-o? Daca da, cum vi s-a parut?

Pentru alte recomandari de lectura puteti citi mai multe in sectiunea Carti CityFemme.

Sursa foto: arhiva personala

Postari similare

One Reply to “Recomandare lectura: “Cararea pierduta” de Alain-Fournier”

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *