Recomandare lectura: Eleganta ariciului de Muriel Barbery

Eleganta ariciului este o carte surprinzatoare – nici coperta, nici titlul nu-ti tradeaza nimic din cele ascunse in paginile volumului si bine face. Citesc mult, de multe ori pe repede inainte si distrasa de tot felul de zgomote pe fundal, insa cartea asta nu mi-a permis sa trec cu usurinta peste ea. 

A trebuit sa o savurez pe indelete, seara, cate un pic, de multe ori doar cate unul sau doua subcapitole. Ca si cand as fi avut o cutie de bomboane foarte bune, pe care nu m-am indurat sa le termin, ci am incercat sa fac sa imi ajunga cat mai mult.

Nici nu stiu ce si cat sa va povestesc din carte incat sa nu dezvalui prea multe. Cartea e scrisa din perspectiva a doua personaje principale – doamna Renee Michel, portareasa unui imobil de pe rue de Grenelle si Paloma Josse, o copila foarte inteligenta de doar 12 ani care locuieste in imobilul pe care doamna Michel il are in grija.

Astfel, este un roman pentru toate varstele, bogat in cugetari filozofice, in satira, in reflectii asupra sensului existentei umane.

Renee este deci o portareasa vaduva in varsta de 54 de ani care-si duce o existenta linistita, bucurandu-se de intalnirile si de deserturile savurate impreuna cu prietena sa Manuela, de compania motanului ei, de mancaruri bune, de drumuri la piata pentru diverse cumparaturi.

Pana aici nimic neobisnuit, insa Renee este de fapt foarte inteligenta si cultivata – are vaste cunostinte de literatura, pictura, muzica, insa incearca tot timpul sa ascunda acest lucru, isi doreste sa para invizibila, ceea ce si reuseste multa vreme.

Lucrurile incep insa sa se schimbe o data cu aparitia unui nou locatar in imobil – Kakuro Ozu, un japonez in varsta, educat si cultivat, care usor-usor incepe sa vada sub masca pe care Renee o afiseaza fata de restul lumii.

Intre timp Paloma este la varsta intrebarilor existentiale carora nu le gaseste raspunsul, se simte prinsa intr-o colivie de aur in locuinta parintilor, nu intelege superficialitatea cu care toti cei din jurul ei par a-si duce existenta si decide ca cea mai buna metoda pentru a scapa de toate acestea este de a se sinucide.

Ii urmarim astfel jurnalul intim, care contine cugetarile fetei, precum si diverse intamplari din viata ei, precum intalnirea si prietenia pe care o leaga cu vecinul ei Kakuzo Ozu.

https://www.instagram.com/p/BgLzxP7H7Sy/?taken-by=city_femme

“O carte splendida, o fabula filozofica incantatoare, care a cucerit milioane de cititori si nu da niciun semn ca s-ar opri.” – Elle 

Muriel Barbery este o romanciera franceza nascuta in Casablanca, Maroc, in 1969. Primul sau roman, “O delicatesa”, a aparut in 2000 si a fost tradus in 12 limbi, insa adevaratul succes il reprezinta cel de-al doilea, “Eleganta ariciului”, care a fost vandut in peste un milion de exemplare si care a fost tradus in toata lumea. A primit numeroase premii cu acest roman, care a fost si ecranizat. Autoarea traieste in prezent in Japonia, la Kyoto.

Cartea Eleganta ariciului de Muriel Barbery a fost publicata la editura Nemira si se poate gasi in colectia Babel.

Voi ati citit-o? Daca da, cum vi s-a parut?

Pentru alte recomandari de lectura puteti citi mai multe in sectiunea Carti CityFemme.

Sursa foto: arhiva personala

Postari similare

One Reply to “Recomandare lectura: Eleganta ariciului de Muriel Barbery”

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *