Recomandare lectura: Patriotii de Sana Krasikov

Romanul “Patriotii” scris de autoarea Sana Krasikov este una dintre cartile care au fost discutate intr-una din lunile trecute la clubul de carte Litera, la care particip lunar de ceva mai bine de un an.

“Patriotii” este o carte voluminoasa ce numara nu mai putin de 700 de pagini. Impartita in sase parti mari (sau carti, cum le numeste autoarea), cartea urmareste destinele aceleiasi familii de-a lungul a trei generatii:

  • Florence, tanara evreica din New York care decide sa-si intemeieze viata departe de America si de tot ceea ce stia si se muta in Rusia;
  • Julian, fiul ei care isi va trai copilaria si tineretea in Rusia stalinista, dar care va pleca impreuna cu familia sa in America atunci cand acest lucru va fi posibil si
  • Lenny, nepotul ei si fiul lui Julian, care desi s-a mutat in America cu familia atunci cand era copil, decide sa se intoarca in Rusia atunci cand este suficient de mare incat sa faca acest lucru.

Destinele lor sunt impletite – autoarea ne plimba prin vietile celor trei (nu intr-un mod liniar), insa parerea mea este ca Florence ocupa locul central in carte. Ajungem sa o cunoastem bine, sa o vedem cum din tanara plina de idealuri se transforma in adultul cinic, atent la orice, care nu isi permite sa se lase prada emotiilor si mai tarziu in batrana descurcareata, care nu vrea sa devina o povara pentru nimeni, cu atat mai putin pentru singurul sau fiu, Julian.

Julian ajunge s-o cunoasca pe mama sa cu adevarat de-abia dupa ce ea nu mai este, prin obtinerea dosarelor rusesti din perioada in care aceasta a fost inchisa. Piesele puzzle-ului se leaga, ii intelege comportamentul, tacerile, incapatanarea, si se invinovateste ca nu a apucat sa ii spuna cat de mult a apreciat-o si cat a insemnat pentru el.

Lenny este tanar si orgolios, convins ca se poate descurca singur si ca stie ce face, fara a realiza ca trecutul isi va pune intotdeauna amprenta pe prezent. Desi tatal sau incearca sa-l protejeze, Lenny e condamnat sa faca propriile greseli, fara a tine seama de experienta tatalui sau sau de sfaturile acestuia.

Sana a citit sute de ziare, interviuri si carti care au ajutat-o sa inteleaga epoca stalinista pe care o regasim de-a lungul paginilor romanului, o fresca complexa a unei generatii care a fost nevoita sa traiasca in colectivitate si intr-un spatiu restrans, dar cu toate acestea intr-o completa izolare, pentru ca nu puteai avea incredere in nimeni. Noi ca si natiune putem sa ne identificam foarte bine cu aceasta epoca din cauza trecutului comunist al tarii, iar atrocitatile care au fost comise sunt similare cu ceea ce din pacate au experimentat si multi romani.

Este una din cartile bune pe care le-am citit in ultima vreme, care m-a impresionat si care m-a facut sa inteleg mai bine atat o perioada istorica dificila, cat si comportamentele umane si motivatiile din spatele unor actiuni.

Sana Krasikov s-a nascut in Ucraina si a crescut in fosta republica sovietica Georgia si in New York. “Patriotii” este primul sau roman, care a primit recenzii pozitive in The New York Times, The Guardian, The Spectator si alte publicatii. Autoarea locuieste in New York impreuna cu sotul si cei doi copii.

Voi ati citit romanul “Patriotii”? Daca da, cum vi s-a parut?

Pentru alte recomandari de lectura puteti citi mai multe in sectiunea Carti CityFemme.

Sursa foto: arhiva personala

Postari similare

2 Replies to “Recomandare lectura: Patriotii de Sana Krasikov”

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *