Baietii strazii de Pier Paolo Pasolini este al doilea roman pe care l-am citit in timpul city break-ului pe care l-am avut in Lisabona recent si despre care v-am tot povestit – mai exact in aeroport si pe drumul de intoarcere.
Actiunea si atmosfera romanului imi amintesc de scrierile Elenei Ferrante in tetralogia napolitana a acesteia, din care am citit momentan doar primul roman – Prietena mea geniala.
Intamplarile se petrec in aceeasi Italie de dupa cel de-al Doilea Razboi Mondial, de data aceasta in Roma, un oras pe care noi acum il vedem romantic si destinatie ideala de city break-uri, care insa atunci era o zona de saracie, lipsuri, mizerie si lupta pentru supravietuire, cel putin in cartierele marginase.
Viata de la periferia orasului nu era usoara pentru nimeni, cu atat mai putin pentru niste adolescenti in cautare de identitate, care se definesc in functie de furtisaguri si de tepele pe care reusesc sa le dea altora.
Pentru ca atunci cand isi duc viata de pe o zi pe alta, Cretu, Casu, Gurita, Chioru, Alduccio si multi altii nu isi permit sa fie naivi si copii, ci au slujbe de ocazie, sunt mereu dispusi sa fure ceva pentru un castig imediat si nu se dau in laturi nici de la prostitutie, atunci cand situatia o cere.
Cretu este insa personajul principal, chiar daca si altii reusesc sa ocupe prim-planul pentru o perioada sau alta.
Comicul, tragicul, grotescul – toate acestea se imbina intr-un mod captivant si nu reusesti sa nu simti o urma de afectiune pentru personaje, indiferent cate rautati fac. Deloc usoara, viata adolescentilor din Roma este plina de peripetii – si ei se indragostesc, se cearta, fug de pericole, intra in incurcaturi, merg la petreceri – la fel ca orice adult.
Baietii strazii este un omagiu pentru o clasa sociala aflata in pericolul de a fi uitata, este un roman care trezeste nostalgie si o usoara afectiune pentru acea perioda, iar chiar daca initial a fost criticat de specialisti si blamat de publicul larg, romanul si-a obtinut in cele din urma un loc in literatura mondiala, datorita fortei si vitalitatii sale incontestabile.
Pier Paolo Pasolini (1922 – 1975) a fost un intelectual italian de stanga, considerat a fi printre cei mai mari artisti si intelectuali italieni ai secolului trecut. Regizor si scenarist de succes, acesta s-a bucurat de recunoastere internationala, insa in acelasi timp a fost si poet, scriitor si publicist.
Opera sa reprezinta o critica la adresa burgheziei si a consumerismului, iar filmele sale au starnit controverse datorita subiectelor ales, ideilor puse in dezbatere si a raportarii la sexualitate. Pasolini a fost asasinat in 1975, circumstantele nefiind clarificate complet nici acum.
Baietii strazii de Pier Paolo Pasolini a aparut la editura Litera, in colectia clasici moderni si poate fi achizitionata de pe site-ul Libris.
Pentru alte recomandari de lectura puteti citi mai multe in sectiunea Carti CityFemme.
Sursa foto: arhiva personala