“Fluturi” de Irina Binder

Romanul “Fluturi” scris de Irina Binder este cea mai vanduta carte romaneasca a ultimilor patru ani (in perioada 2013 – 2017), iar scriitoarea este cel mai vandut autor roman al ultimilor trei decenii, volumele ei ajungand in Marea Britanie, America sau Italia.

Acesta a fost un motiv suficient pentru a ma face curioasa sa citesc si eu in cele din urma aceasta carte de care am auzit de cativa ani buni. Am avut nevoie de doar doua seri pentru a termina primele doua volume (cate unul in fiecare seara). Autoarea l-a publicat intre timp si pe al treilea (la insistentele cititorilor), iar al patrulea este in lucru.

Probabil ca nimeni nu s-a asteptat ca aceasta poveste de iubire sa ia amploarea pe care a dobandit-o, insa oamenii din toata lumea au rezonat cu tanara Irina si cu povestea ei de dragoste. Parerea mea este ca femeile au empatizat foarte mult si s-au regasit cel putin pe alocuri in cele descrise de ea.

Aproape toate femeile si-ar dori sa fie frumoase precum Irina, indragite de toata lumea, manierate, cu principii solide, sa gaseasca un Fat-Frumos destept si bogat care sa se indragosteasca iremediabil de ele (Matei). Plus ca exista si fratele vitreg al lui Fat-Frumos (Robert) care o divinizeaza, o iubeste pe ascuns si a ridicat-o pe un piedestal pe care nu-l poate atinge nicio alta femeie.

Sunt si destule femei care, intr-o relatie fiind, si-au dat seama ca s-au indragostit de altcineva si ca aceasta dragoste este imposibila. Multe femei au suferit din iubire, s-au trezit blocate in relatii care nu le fac bine, dar din care nu stiu cum sa evadeze. Multe femei au dat totul pentru partenerul de viata, ca sa descopere ca au fost inselate sau mai rau, jignite, lovite sau violate.

Viata Irinei nu este un basm – si-a pierdut tatal, mama ei nu i-a fost alaturi, cel care ii era ca un tata moare si el. Iar Fat-Frumos al ei se transforma treptat intr-un balaur. Doar Robert este singurul care ramane constant in devotamentul fata de ea, ba devine din ce in ce mai indraznet in declaratiile de dragoste.

Deci aceasta carte contine bucati de viata de tot felul – si rele, si bune, si fericite, si triste, si credibile, si mai trase de par. Pe alocuri povestea e exagerata si cam putin credibila – in viata reala problemele cu banii nu se rezolva cat bati din palme cu mosteniri sau mii de euro pe care ii recuperezi de la prieteni anonimi, examenele in strainatate nu te asteapta pe tine cand poti sa ajungi, femeile mai mari decat tine nu te privesc ca pe un fashion icon la doar 19 ani si nu iti asculta cu sfintenie sfaturile etc, dar n-ar trebui sa fim prea aspri cu autoarea. Mai jos ne da chiar ea explicatia.

Nu am scris pentru critici si sunt constienta ca probabil i-as dezamagi. Iar ei n-ar trebui sa emita pretentii de la un om care nu a studiat litere si care nici macar nu a citit destul incat sa dobandeasca un limbaj literar mai evoluat. Am scris ca si cum as povesti celor mai buni prieteni. Iar oamenii au primit cartea exact asa cum am oferit-o eu: cu tot sufletul.” – Irina Binder

Pana la urma autoarea si cartea ei reprezinta un fenomen – a deschis placerea pentru lectura pentru nenumarat de multe persoane.

Prea putin conteaza cat de frumoasa sau spectaculoasa este povestea Fluturi, prea putin conteaza felul in care este scrisa. Meritul acestei carti este ca a trezit in generatia tanara pasiunea pentru citit. Felicitari pentru aceasta reusita remarcabila!” – profesor Maria Veteleanu

Scrierea este cursiva, cartea este usor de citit, trezeste niste emotii si este o lectura usurica si ideala pentru relaxare – de citit in concediu, dimineata la metrou, dupa o zi obositoare de lucru in care nu ne putem concentra la ceva dificil.

Irina Binder este o tanara din Brasov care s-a facut cunoscuta prin povestea semi-biografica descrisa in romanul “Fluturi“, iar primele doua parti ale romanului “Fluturi” ale autoarei Irina Binder au fost publicate de editura FOR YOU si se gasesc pe site-ul www.libris.ro.

Pentru alte recomandari de lectura puteti citi mai multe in sectiunea Carti CityFemme.

Sursa foto: arhiva personala

Postari similare

One Reply to ““Fluturi” de Irina Binder”

  1. Eu cred ca faci o mare confuzie: nu oamenii din toata lumea au rezonat la maculatura asta, ci unii romani. Te asigur ca populatia din America, Italia, Anglia n-a auzit de scrierile semidocte ale lui Binder, si nici nu e nevoie sa afle de ele ca s-ar face de ras literatura romana cu asemenea carti agramate si inepte.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *