“Cursa de soareci” de Agatha Christie – un mister ce merita descifrat

Zilele trecute am avut ocazia sa particip la premiera piesei de teatru “Cursa de soareci”, in regia lui Erwin Simsensohn la TNB. Desi Agatha Christie este cunoscuta in special ca scriitoare de succes, aceasta a avut o contributie semnificativa si in lumea teatrului, piesa “Cursa de soareci” fiind cea mai longeviva productie teatrala ce se bucura in continuare de succes.

Piesa de aproape trei ore ii are in distributie pe Ileana Olteanu, Dragos Stemate / Florin Calbajos, Lari Giorgescu / Petre Ancuta, Simona Bondoc, Tomi Cristin, Cosmina Olariu / Ada Gales, Mihai Calota / Silviu Biris, Gavril Patru / Razvan Oprea, vocea de la radio fiind a lui Ioan Andrei Ionescu. Asa cum spuneam mai sus, regia este a lui Erwin Simsensohn, iar scenografia a Lilianei Cenean.

Actiunea piesei se desfasoara intr-un conac din Anglia rurala, unde un cuplu proaspat casatorit incearca sa transforme o mostenire – conacul Monkswell intr-o sursa de venit. Ei decid sa o transforme intr-o pensiune in care sa se ocupe chiar ei de tot ce inseamna primirea oaspetilor, curatenie, mancare etc.

Astfel, in casa sotilor Ralston se cazeaza diverse persoane : doamna Boyle, Christopher Wren, maiorul Metcalf, domnisoara Casewell, precum si domnul Paravicini, blocati cu totii sub acelasi acoperis din cauza unei zapezi puternice.

In aceasta micro-societate se leaga prietenii si antipatii, oamenii se dezvaluie cu ticurile lor, cu talentele lor, se ajuta sau se evita, iar toate acestea se fac cu umor si inteligenta. Replicile starnesc de multe ori hohote de ras si buna dispozitie si sunt la fel de actuale acum precum au fost in anii ’50, la premiera mondiala a piesei.

Si pentru ca vorbim de un scenariu scris de Agatha Christie – cred ca nici nu are rost sa mentionez ca vorbim si de o crima. Unul dintre personaje va fi ucis. Dar de catre cine si mai ales de ce?

Usor-usor ni se dezvaluie mai multe si mergem pas cu pas spre deznodamant, iar finalul este la fel de genial ca si restul piesei. Insa am fost partasa la un mister, iar acum cunosc “cel mai bine pastrat secret din lumea teatrului”. Si nu pot trata aceasta “povara” cu superficialitate. Voi pastra secretul in continuare. 🙂

Ce nu voi pastra insa secret este faptul ca v-o recomand si ca sper s-o adaugati pe lista spectacolelor pe care vreti sa le vedeti in perioada urmatoare. 🙂

Premiera mondiala a piesei “Cursa de soareci” a avut loc pe 25 noiembrie 1952, la Teatrul Ambassadors din Londra. Din 1974 se joaca la Teatrul St. Martin, unde se joaca in continuare si unde rezervarile de bilete se fac si cu un an in avans. Printre spectatorii faimosi s-au aflat Regina Elisabeta a II-a, Winston Churchill sau Quentin Tarantino.

Agatha Christie este autoarea a 66 de romane politiste, pe langa 150 de povestiri scurte si piese de teatru, iar romanele sale au fost traduse in peste 40 de limbi si publicate in peste 2 miliarde de exemplare.

Pentru alte recomandari de piese de teatru puteti urmari sectiunea Teatru CityFemme.

Sursa foto: TNB

Postari similare

2 Replies to ““Cursa de soareci” de Agatha Christie – un mister ce merita descifrat”

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *