“Omul obsedat de carti” de Allison Hoover Bartlett prezinta povestea reala a lui John Gilkey, un barbat care a ajuns sa devina spaima anticarilor si a bibliotecilor din America, pentru ca a furat un numar record de exemplare valoroase chiar de sub ochii acestora. FBI-ul a reusit sa-l prinda si sa-l inchida pe Gilkey in cateva randuri, asta cu ajutorul lui Ken Sanders, fost coordonator de securitate al ABAA (Antiquarian Booksellers Association of America) si negustor de carte veche din Salt Lake City.
In timpul perioadei sale de coordonator de securitate, Ken Sanders a reusit sa stranga dovezi suficiente pentru a-l incrimina pe Gilkey si pentru a face ca acesta sa plateasca pentru furturile sale, insa mare parte din bunurile sustrase nu au fost recuperate nici in ziua de astazi. Autoarea Allison Hoover Bartlett merge pe urmele acestei povesti, incearca sa intre in mintea hotului, sa descopere cum gandeste, sa vada de ce acesta simte impulsul sa fure, ce face cu cartile si de ce nu se poate opri.
Surprinzator sau nu, majoritatea raspunsurilor le va obtine chiar de la Gilkey, pe care-l viziteaza in inchisoare si cu care pastreaza o relatie dupa ce acesta este eliberat. Pe parcursul unei perioade destul de lungi, acestia se vad frecvent, iar Allison il intreaba pe John tot ce-si doreste sa afle, il insoteste in vizitele sale in anticariate si ajunge sa se simta cumva partasa la frauda lui.
Ce-l poate face pe un barbat destul de tanar (in jur de 30 de ani), educat, autodidact, manierat sa fure carti valoroase, pe care este constient ca nu le va vedea nimeni? Este simplu – iubirea sa pentru carti. Le vrea, le iubeste, asa ca si le insuseste. O lume in care el nu-si poate permite toate cartile pe care le doreste este o lume in care ordinea nu este cea buna – asa ca el face ceva sa repare aceasta situatie. El nu vrea cartile pentru a se imbogati – pentru a le vinde (desi va fi fortat uneori sa o faca, atunci cand se gaseste in perioade proaste din punct de vedere financiar), ci pentru pozitia sociala pe care acele carti i le va oferi.
https://www.instagram.com/p/BcF-cFGnxbY/?taken-by=city_femme
In mintea lui, cartile il ajuta sa aiba o pozitie sociala, sa faca parte dintr-o clasa sociala pe care si-o doreste – cartile nu sunt furate pentru continutul lor, pentru povestea pe care o spun, ci pentru valoarea lor ca si obiect – pentru autor, pentru perioada in care au fost publicate, pentru semnaturile de pe ea, pentru supracoperta etc.
Am intrat putin in lumea pasionatilor de carti. Dar nu pasionati ca si mine – sa citeasca cat mai mult, ci pasionati sa aiba cat mai multe carti de valoare. O pasiune din aceea care te devoreaza, care te face sa nu dormi noptile, sa-ti cheltuiesti toti banii, sa furi, orice pentru a pune mana pe acel volum. Trebuie sa recunosc ca-mi place mai mult felul in care privesc eu cartile. 🙂
“O incursiune in lumea bizara a pietei de raritati si o cronica moderna a crimei si a pedepsei. O poveste donjuijotesca si, in acelasi timp, un captivant roman politist.” – Los Angeles Times
Cartea “Omul obsedat de carti”de Allison Hoover Bartlett se gaseste in colectia Babel a editurii Nemira.
Pentru alte recomandari de lectura puteti intra pe sectiunea noastra de Carti CityFemme.
Sursa foto: pixabay.com