Somon marinat (gravlax) – un antreu special pe masa de sarbatori

In perioada sarbatorilor de iarna, cand familia si prietenii dragi ni se alatura, ne place sa testam noi retete si sa umplem masa cu tot felul de bunatati. Asa se face ca venim deja cu o propunere super-delicioasa, somon marinat (sau gravlax, asa cum este cunoscut in bucataria nordica).

Ingrediente:

  • 1 file somon (1,5-2 kg) – avem nevoie de un file mai mare, pentru marinat
  • 4 linguri sare de mare
  • 1 lingura piper zdrobit
  • 12 linguri zahar
  • ierburi proaspete (recomandare: marar)
  • suplimentar, pentru prezentarea in farfurie: salata mix, capere, ceapa rosie, crema de branza, castravete proaspat

Modalitate de preparare:

Tocam verdeturile cat mai marunt, apoi le amestecam cu sare, zahar si piper zdrobit.

Intr-o tava adanca se asaza 1/3 din amestecul sarat, se asaza apoi fileul de peste (portionat in prealabil) cu pielea in jos. Presaram apoi restul marinatei.

Acoperim tava in care avem somonul cu un film alimentar si lasam la frigider circa 72 de ore, avand grija sa intoarcem pestele periodic. Dupa aproximativ o zi amestecul de sare si zahar devine lichid, intrucat aceste ingrediente au rolul si de a extrage apa din peste.

Dupa 3 zile, scoatem somonul din vasul in care l-am marinat, il lasam sub jet de apa rece 10 minute, dupa care il infasuram intr-un servet curat de bumbac si il pastram din nou in frigider pana in momentul servirii.

Gravlaxul se feliaza subtire cu un cutit special de peste, apoi se serveste cu felii de paine prajita si crema de branza si marar, unt, salata etc (dupa preferintele fiecaruia).

Noi am ales o prezentare lejera, cu o un mix de salata, capere, ceapa rosie, castravete verde (taiat pe lungime in fasii si apoi rulat sub forma unor tubulete) si quenelle de crema de branza.

Pentru alte retete puteti intra pe sectiunea Culinar CityFemme.

Sursa foto: arhiva personala

Postari similare

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *