Recomandare lectura: Sarpele din Essex de Sarah Perry

Romanul Sarpele din Essex scris de Sarah Perry este printre cele mai citite carti ale editurii Nemira din vara aceasta. Aparut la noi in aprilie 2018, volumul a reusit cu usurinta sa devina o alegere favorita pentru multe persoane, printre care ma numar si eu.

Am avut cartea cu mine in concediul din Alanya, astfel ca l-am citit pe indelete in Turcia, pe malul marii, cu un pahar de apa rece sau ocazional bere sau cocktail-uri, in functie de momentul zilei. 🙂

Este o carte destul de groasa si care te pune pe ganduri, nu este genul de lectura usoara pe care poti sa o termini in doar cateva ore. Si este foarte bine ca este asa, avem nevoie de carti care sa ne faca sa punem pauza, sa ne gandim la cum am reactiona noi daca am fi pusi in situatiile cu care se confrunta personajele.

Sarpele din Essex este o carte din colectia Babel in care descoperim cum ia nastere o poveste de dragoste intre doi oameni complet diferiti, care incerca sa descifreze impreuna misterul care a cuprins Essex-ul – Cora si Will.

Astfel, Cora Seaborne este personajul principal al romanului – este o tanara vaduva, care a iesit dintr-o casnicie nefericita si care se bucura de libertatea recent dobandita. Se muta impreuna cu fiul ei si cu prietena sa Martha in Colchester, un satuc englezesc, in care se zvoneste ca miticul Sarpe din Essex, care odinioara statea in tinutul mlastinos, s-ar fi intors in parohia Aldwinter.

Cora este amatoare de stiinte ale naturii, se imbraca barbateste si face plimbari lungi singura. Intr-o astfel de plimbare il va cunoaste pe William Ransome, vicarul parohiei locale.

Intre cei doi va lua nastere o prietenie surprinzatoare, care va fi intretinuta de scrisori in care fiecare se prezinta in fata celuilalt fara masti, cu bune si cu rele. Sotia vicarului va lega si ea o prietenie de alta natura cu fiul singuratic si taciturn al Corei, in timp ce copiii lui Will vor avea si ei de infruntat propriile temeri.

Iar toate aceste trairi se invart cumva in jurul misterului sarpelui, despre care Cora crede ca este doar un exemplar dintr-o specie nedescoperita. Will crede ca toate aceste temeri irationale sunt rodul lipsei de credinta, iar localnicii cred ca o mare nenorocire urmeaza sa se abata asupra satului lor.

Va las pe voi sa descoperiti cine are dreptate si cum arata de fapt legendarul sarpe. 🙂

Am stat sa ma gandesc daca pot sumariza intr-o singura propozitie romanul, insa mi se pare ca au facut-o foarte bine cei de la Nemira: Poveste spusa cu multa gratie si inteligenta, Sarpele din Essex este inainte de toate o carte despre dragoste si multele forme pe care ea le poate lua.”

„Daca Charles Dickens si Bram Stoker ar fi scris impreuna un mare roman victorian, oare el ar fi fost mai bun decat Sarpele din Essex?“
The Guardian

Daca tot ce v-am povestit mai sus nu v-a convins sa adaugati romanul la lista voastra de lecturi, trebuie sa va mai spun ca Sarpele din Essex a fost Cartea anului 2016 la Waterstones, Cartea anului 2017 la British Book Awards si a fost nominalizata la Premiul Costa 2016 si la Baileys Women’s Prize for Fiction in 2017.

Pentru alte recomandari de lectura puteti citi mai multe in sectiunea Carti CityFemme.

Sursa foto: arhiva personala

Postari similare

One Reply to “Recomandare lectura: Sarpele din Essex de Sarah Perry”

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *