Recomandare lectura: “Ultramaratonistul. Confesiunile unui alergator de noapte” de Dean Karnazes

Am citit cartea „Ultramaratonistul. Confesiunile unui alergator de noapte” printre picaturi, in doua zile, intr-un city break in Budapesta si am terminat volumul in masina, in drum spre casa. Cartea se citeste usor, iti da o stare de bine si te face sa crezi ca totul este posibil, daca iti doresti asta.

Dean este un barbat normal, care la 30 de ani are un fel de criza existentiala care-l determina sa alerge mai bine de 40 de km intr-o noapte. Si nu se mai opreste. Cu determinare, cu pasiune, cu vointa, fara a neglija insa serviciul (lucreaza full time intr-un departament de marketing) sau familia (este insurat, iar mai tarziu va deveni si tatal a doi copii) isi testeaza din ce in ce mai mult limitele corpului sau, antrenandu-i in aceasta cursa nebuna si pe toti cei apropiati lui – parinti, sotie, prieteni, colegi.

Mi se par deosebite clipele in care isi aminteste de sora lui, care a murit la frageda varsta de 18 ani intr-un accident de masina si cum se raporteaza la ea in momentele dificile. Dean are talent la scris, ne introduce in lumea lui intr-un fel firesc si ne face sa-l sustinem pana la capat.

Dupa cum spune si titlul, corporatistul Dean este un ultramaratonist, pasionat de alergarile pe distante lungi, asa ca bineinteles ca veti gasi descrise in paginile cartii diverse maratoane la care participa, ceea ce a simtit, ce rezultate a avut etc. Eu cred ca exista loc si de o parte a doua, pentru ca Dean a reusit sa castige niste probe foarte dificile dupa aparitia acestei carti, iar mie personal mi-ar placea sa-l „aud” cum i s-au parut si experientele respective.

Iata ce au spus si altii despre aceasta carte:

„Desi este intr-o forma fizica exceptionala, Dean Karnazes sustine ca prima jumatate a cursei o alergi intotdeauna cu ajutorul corpului, iar cea de-a doua cu ajutorul mintii. Fara a zabovi prea mult in teritoriul abstract al discutiilor filozofice, Dean Karnazes exploreaza totusi «posibilitatile sinelui»: alearga un ultramaraton in Valea Mortii la 49°C si primul maraton la Polul Sud. Incredibila putere de a se automotiva contamineaza pe oricine si este imposibil sa ii citesti cartea fara sa iti doresti sa alergi si tu un maraton.“ – Erica Joergensen.

„Scrisa cu inteligenta, umor si candoare, fara ajutorul unui scriitor profesionist, Ultramaratonistul este o carte care a inspirat zeci de mii de oameni, alergatori sau nu, sa isi depaseasca limitele si sa isi reaminteasca «ce inseamna sa fii cu adevarat viu»“ – Sam Fussel.

Voi ati citit „Ultramaratonistul”? Daca da – cum vi s-a parut?

Postari similare

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *