“Paganini” la Metropolis

Una din rezolutiile mele de anul acesta a fost sa ajung mai des la evenimente culturale – piese de teatru, lansari de carti, diverse targuri, pentru ca imi dau o stare de bine si ma fac sa ies din rutina mea de zi cu zi, din bula mea casa-munca-prieteni apropiati si ma fac sa vad cat de multe se intampla in Bucuresti in fiecare zi.

Asa ca ma bucur sa afirm ca am inceput usor-usor sa ies mai mult din casa si sa vad lucruri frumoase – piesa de teatru “Paganini” care se joaca in perioada aceasta la teatrul Metropolis fiind cea mai recenta iesire.

„Paganini” este un spectacol despre viata muzicianului italian Niccolò Paganini, in regia lui Mick Davis, cu actorul Tudor Aaron Istodor in rolul marelui muzician si Mihai Gruia Sandu in rolul lui Satan. In piesa il puteti gasi si pe Claudiu Bleont in rolul lui Napoleon Bonaparte si pe Gelu Nitu in rolul episcopului Janin. Asa-i ca v-am facut curiosi de alaturarea aceasta de personaje?

Niccolò Paganini (1782, Genova – 1840, Nisa) a fost un violonist, violist, chitarist si compozitor italian si este considerat unul dintre cei mai mari violonisti din toate timpurile. Datorita succesului sau, circula legenda conform careia marele violonist si-a vandut sufletul diavolului pentru a dobandi telentul sau de neegalat, motiv pentru care preotii din Parma i-au interzis ingroparea in cimitirul local .

Povestea e una intunecata si abunda in mizerie si nefericire – scene din purgatoriu, copilaria lui Paganini marcata de abuzul tatalui alcoolic, un episcop corupt si pacatos peste masura, scene dezolante si revoltatoare in cimitir. Insa sunt si cateva note optimiste – precum talentul muzical, povestea de dragoste dintre Paganini si Eleonora sau cea dintre Vincenzo si Maria – insa destul de vag conturate.

Piesa de teatru are o multime de personaje, ceea ce spune destul de multe despre complexitatea punerii in scena a unui astfel de spectacol, spectacol despre care Martin Scorseze a spus ca este unul dintre cele mai bune pe care le-a citit la Hollywood.

Nu cred ca este o piesa de teatru pe placul tuturor, insa din fericire a fost pe placul meu.
Voi ce alte piese ne recomandati?

Postari similare

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *