City break la Budapesta – cateva zile de liniste si relaxare

Uneori cateva zile libere sunt suficiente pentru a ne ajuta sa ne deconectam si sa ne reincarcam bateriile fie dupa o perioada mai aglomerata la serviciu, dupa o activitate mai intensa acasa (renovare, constructie) sau dupa o perioada mai restrictiva din punct de vedere financiar, cand nu ne permitem sa ne facem toate placerile.

De aceea, parerea mea este ca un city break este suficient pentru a va scoate din rutina de zi cu zi si pentru a va aminti ca exista o multime de locuri superbe de vizitat. Nu este nevoie sa plecam in celalalt capat al lumii – este suficient sa mergem fie intr-unul dintre orasele incarcate de istorie de la noi din tara sau intr-un oras apropiat dintr-una din tarile vecine.

Un city break la Budapesta poate reprezenta varianta perfecta – desi aflat la doar vreo doua ore de mers cu masina de la iesirea din tara (sau un drum si mai scurt daca mergeti cu avionul), atunci cand ajungeti in Budapesta o sa va simtiti de parca ati intrat intr-un alt univers.

Sunt doua lucruri care m-au izbit din plin atunci cand am fost in Budapesta acum cateva saptamani – unul dintre ele a fost linistea, chiar si in centrul orasului, iar un al doilea lucru a fost curatenia exemplara. Si alte lucruri mi-au atras atentia, precum constructiile armonioase, oamenii primitori, mancarea buna, Dunarea pe inserat, Palatul Parlamentului, Citadella, centrul turistic, berea locala, verdeata si parfumul copacilor infloriti, precum si multe altele.

Iata doar cateva din locurile pe care le puteti vizita daca reusiti sa ajungeti doua – trei zile in capitala Ungariei:

Palatul Parlamentului din Budapesta este cea mai mare cladire din Ungaria si una dintre cele mai vechi cladiri legislative din Europa. Se afla in Piata Kossuth Lajos, pe malul stang al Dunarii si a fost proiectat de renumitul arhitect Imre Steindl intre anii 1885–1904, in stil neogotic. Aproximativ o mie de persoane au fost implicate in constructia cladirii, fiind folosite 40 de milioane de caramizi, o jumatate de milion de pietre pretioase tip disc si 40 kg de aur.

Citadella din Budapesta este o fortareata aflata in varful dealului Gellért din Buda, la 235 de metri altitudine (139 m fata de nivelul local al Dunarii), fiind astfel constructia aflata la cea mai mare altitudine din centrul Budapestei. In prezent, este un monument istoric si un important reper turistic al capitalei maghiare.

Podul cu lanturi este un pod suspendat ce traverseaza Dunarea ce face legatura intre Buda si Pesta. Proiectat de inginerul englez William Tierney Clark, acesta a fost primul pod permanent construit in Budapesta peste Dunare si a fost deschis in anul 1849.

Sinagoga de pe strada Dohány este cea mai mare sinagoga din Europa si a doua din lume dupa Templul Emanu-El din New York City. Are un rol activ si in viata culturala a capitalei, gazduind concerte si diferite festivaluri.

Biserica Mátyás (Biserica Adormirea Maicii Domnului din Budapesta) este situata in Piata Sfintei Treimi din Budapesta, in fata Bastionului Pescarilor din sectorul Cetatii Buda. In conformitate cu traditia bisericii, ea a fost construita initial in stil romanic in 1015. Cladirea actuala este realizata in stil gotic tarziu in a doua jumatate a secolului al XIV-lea si a fost restaurata la sfarsitul secolului al XIX-lea. A fost biserica domneasca a Regatului Ungariei, loc de botez, incoronare si prohodire a membrilor familiei regale si tot aici a avut loc nunta regelui Ungariei, Matia Corvin (1458 – 1490). Este unul dintre cele mai importante sanctuare catolice din Budapesta.

Sursa foto: pixabay / Sursa informatii istorice: wikipedia

Postari similare

2 Replies to “City break la Budapesta – cateva zile de liniste si relaxare”

  1. Hei, felicitari pentru city break si pentru articol. Chiar mi-a facut placere sa citesc ce ai scris si imi place faptul ca ai publicat un articol bine documentat / explicat.

    Succes si spor la treaba cu blogul! 🙂

  2. Vai, cat de frumos trebuie sa fie sa vizitezi un astfel de oras 🙂 Sper din suflet sa ajung si eu intr-o buna zi acolo. Podul cu lanturi ma atrage cel mai mult, ca sa fiu sincera 🙂 De Sinagoga nu stiam, dar pare extrem de interesanta. Multumim pentru articol !

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *