Dupa cum v-am tot aratat acum vreo doua saptamani atat pe Facebook, cat si pe Instagram, ne-am intors recent dintr-o scurta vacanta in Norvegia, unde am stat patru zile – de joi pana duminica. Insa ne-am plimbat in Oslo doua dintre aceste zile, de unde si titlul articolului. 🙂 Cred ca e impropriu-zis city break, pentru ca nu ne-am cautat cazare, ci am stat la niste prieteni care locuiesc si muncesc in apropiere de Oslo.
De fapt, acesta a fost si motivul principal pentru care ne-am decis pentru aceasta destinatie, pentru ca am citit suficient de mult incat sa stim ca este una dintre cele mai scumpe tari din Europa. In plus, nici clima nu este foarte prietenoasa decat o mica parte din an, asa ca probabil nu ar fi fost pe lista noastra de destinatii prea curand.
Planul l-am facut undeva prin luna ianuarie, cand ne-am cumparat biletele de avion (prin Blue Air, au costat circa 110 euro de persoana la momentul respectiv), iar mai aproape de data plecarii am stat efectiv sa cautam sa vedem ce putem vizita in Oslo. Si au fost destul de multe locuri, dupa cum veti putea descoperi mai jos.
Prietenii nostri au fost foarte primitori de la inceput pana la sfarsit, ne-au asteptat la sosire si ne-au dus cu masina la plecare, ne-au hranit, ne-au plimbat, ne-au povestit cate in luna si in stele – ce mai, gazdele perfecte! 🙂 Asa ca din pacate pentru voi nu prea am tips & tricks despre preturi (cazare, transport, mancare, apa etc).
Am intrat totusi in vreo doua magazine si am vazut ca in general preturile sunt mult mai mari, insa pentru cei mai putin pretentiosi (sau cu buget restrans) – veti putea gasi cate ceva prin magazine la preturi acceptabile (painea poate fi 3 – 4 lei, erau si niste mezeluri si branzeturi la preturi decente, dar bananele erau undeva la 12 – 13 lei kilogramul, ciocolata pornea de la 20 de lei in sus etc).
Cand am ajuns vremea a fost buna – cam înnorat, insa temperaturi destul de bune, dar toata lumea zicea ca este o zi urata. Nu s-a comparat insa cu cea de-a doua zi, cand a plouat pana dupa-amiaza tarziu, adica tot timpul pe care l-am petrecut vizitand. 🙁 Daca nu eram plecati, in ziua aia era o vreme de stat in casa, de vazut filme, mancat si dormit. Dar asa am facut un efort si am pornit de acasa (am mers cu trenul, 100 de coroane de persoana pentru circa 30 de km, adica 50 de lei) si am vazut urmatoarele:
- Grădinile Palatului regal și schimbarea gărzilor – Adresa: Bellevue, Oslo

Prima oprire am facut-o la gradinile Palatului regal, unde ne-am plimbat în voie, fără să platim nimic. Am ajuns in jur de ora 13:00, iar la 13:30 am asistat si la schimbarea garzilor. Sincer, nu mi s-a parut ceva impresionant, dar poate ploaia a avut un rol in asta. Oricum, gradinile sunt frumoase, destul de impresionante, multe flori, un lac, ratuste. 🙂
- Fortareața Akershus – Adresă: Akershus Festning, 0015 Oslo

Fortăreața, care este mai degrabă un castel, este așezată strategic pe malul fiordului Oslo și a fost de-a lungul timpului nu doar scut în calea inamicilor, ci și închisoare, reședință regală sau centru administrativ.
Atât pentru evenimente, cât și pentru a vizita muzeul, nu se plătește nimic. Doar vizitarea castelului costă 100 de coroane norvegiene, adică aproximativ 10 euro (duminica deschide la 12.00).
Zona este destul de mare si poti petrece destul de mult timp pentru a o vizita. In plus, e un loc perfect pentru multe poze.
- Muzeul Fortelor Armate Norvegiene / Armed Forces Museum – Adresa Nedre Akershus festning 0015 Oslo

Muzeul Forțelor Armate Norvegiene se afla tot in incinta fortaretei si intrarea este gratuita. Noi am ocolit putin pana am ajuns la el, pentru ca nu ne-am dat seama la inceput ca se afla in acelasi loc. Dar ne-a parut bine ca am mers, pentru ca am vazut un muzeu impunator, cu expuneri de arme și exponate care ilustrează istoria forțelor norvegiene și apărarea Norvegiei în decursul secolelor, din perioada vikingilor si pana in secolul al XXI-lea.
Temele principale sunt uniunea cu Danemarca pana in 1814, uniunea cu Suedia pana in 1905, atacul Germaniei asupra Norvegiei in 1940 si luptele purtate pe mare in timpul celui de-al Doilea Razboi Mondial. Muzeul este deschis de luni pana duminica intre orele 10:00 – 17:00.
- Casa Operei și vederea panoramică – Adresa: Kirsten Flagstads Plass 1, 0150 Oslo

Opera este cea mai mare clădire culturală construită în Norvegia de la Trondheim Catedrala Nidaros în secolul al XIV-lea. În plus față de numeroasele sale spectacole, vizitatorii pot participa, de asemenea, la o varietate de programe publice interesante și tururi în spatele scenei … și, desigur, se bucură de o plimbare pe acoperișul clădirii.
- Primaria din Oslo – Adresa: Rådhuset, 0037 Oslo

Această clădire impunătoare, construită din beton confecționată din cărămidă, a fost proiectată de Arnstein Arneberg și Magnus Poulson și are două turnuri, unul dintre ele împodobit cu o față uriașă de ceas. Unul dintre turnuri găzduiește cele 38 de clopote care pot fi auzite în toată zona portului. Alături de fațada sa fascinantă, cu sculpturi și reliefuri, interiorul merită vizitat, oferind o frescă bogată creată de Henrik Sørensen, Per Krohg, Edvard Munch și alți artiști celebri norvegieni.
- Catedrala din Oslo – Adresa: Karl Johansgt. 11, 0154 Oslo

Catedrala din Oslo este una dintre cele mai importante clădiri din oraș și datează din secolul al XVII-lea, suferind o serie de transformări radicale, atât arhitecturale, cât și de stil, trecând de la gotic la baroc.
Deși a fost consacrat în 1697, Catedrala din Oslo a fost reconstruită și renovată de nenumărate ori. Turnul său a fost reconstruit în 1850, iar interiorul său a fost renovat imediat după încheierea celui de-al Doilea Război Mondial. Caracteristicile notabile includ ușa principală cu ușile de bronz decorate, precum și picturile de tavan de H. L. Mohr, amvonul și altarul baroc (1699) și vitraliul lui Emanuel Vigeland.
Am mai intrat si in cateva magazine si ne-am oprit la McDonalds sa mancam si sa bem o cafea, iar aici se cam incheie plimbarea din prima zi, un pic mai tarziu decat ploaia care ne-a insotit aproape toata ziua.
In cea de-a doua zi am pornit cu masina catre parcul Vigelandsparken, despre care citisem mult si pe care eram nerabdatoare sa il vad.
- Parcul Vigelandsparken – Adresa: poarta Nobel 32, N-0268 Oslo
Vigelandsparken este una dintre cele mai vizitate atracții ale orașului si cel mai mare parc din lume – are peste un milion de vizitatori anual. Parcul are peste 200 de sculpturi semnate de Gustav Vigeland, astfel că Vigelandsparken este și cel mai mare parc cu sculpturi din lume, toate fiind create de una și aceeași persoană.

Cuprinde 650 de sculpturi dinamice din bronz, granit și fier forjat. Vigeland a fost responsabil de proiectarea și aspectul parcului (finalizat în 1949), plasând majoritatea sculpturilor în cinci grupuri tematice de-a lungul unei axe lungi de 2.800 ft. Cel mai vechi este grupul de fântâni, care ilustrează ciclul vieții umane, dincolo de care se poate vedea monolitul înalt de 55 ft, care cuprinde 121 de corpuri umane intercalate.
Nu mi-am dat seama insa ca acest ciclu al vietii umane inseamna de fapt o multime de copii, femei si barbati dezbracati, in o multime de pozitii. 🙂 Foarte interesanta compozitia, o multime de oameni faceau poze, sunt si multe flori – e locul perfect pentru o plimbare linistita de maximum doua ore.
- Muzeul Viking Ship (intrarea 100 de coroane / persoana – 50 lei)

Muzeul de pe peninsula Bygdøy cuprinde cele mai bine pastrate nave vikinge din lume si descoperiri din mormintele vikinge din jurul Oslo Fjord. In interiorul muzeului, pe unul dintre peretii acestuia, filmul de aventura The Vikings Alive este difuzat de-a lungul zilei.
Muzeul Viking Ship arata descoperiri de pe navele Gokstad, Oseberg si Tune, plus mici barci, sanii, unelte, textile si alte obiecte de gospodarie.
Acelasi bilet poate fi folosit pentru a vizita si Historical Museum in interval de 48 de ore, insa noi nu am reusit sa-l mai vedem si pe acela. Sincer, muzeul este destul de mic si nu e foarte impresionant, nu prea-si merita banii.
- Muzeul Fram (intrarea 120 de coroane / persoana – 60 lei)

Fram este cea mai puternica nava din lemn construita vreodata si detine recordul de a fi navigat cel mai departe in Nord si in Sud. In muzeu poti urca la bordul navei si poti descoperi cum traia si muncea echipajul si cum acei oameni au reusit sa supravietuiasca in unele dintre cele mai reci si periculoase locuri de pe pamant – zona Arctica si zona Antarctica.
Poti vedea un film despre exploratori in cinematograful din interiorul muzeului, pentru a afla mai multe, si poti intra si in „zona groazei”, un simulator polar unde poti experimenta frigul si pericolele expeditiilor polare, asa cum erau acum mai bine de 100 de ani.
Muzeul este impresionant si-si merita intr-adevar banii, am petrecut mai bine de o ora in interior si sincer cred ca puteam sta mult mai mult, asa ca daca ajungeti in Oslo va sfatuiesc sa-l treceti neaparat pe lista voastra!
Cam aceasta este povestea noastra pe scurt – ma bucur ca am avut sansa de a vizita orasul si de a intelege ceva mai bine cultura norvegiana. 🙂
Pentru alte recomandari de calatorii puteti vizita sectiunea Cu Rucsacul in Spate CityFemme.
Sursa foto: arhiva personala
One Reply to “City break in Oslo – ce poti vizita in doua zile”