Cursele de Formula 1 sunt o parte din copilăria mea de care îmi amintesc cu cel mai mare drag de fiecare dată. Cum multe familii aveau tradiția de a lua duminica masa împreună, așa și noi aveam tradiția de a urmări cursele de Formula 1. Am copilărit cu Michael Schumacher, Juan Pablo Montoya, Mika Häkkinen, Fernando Alonso și Kimi Räikkönen, dar cumva am trăit cu impresia că a fi pe circuit la o cursă de Formula 1 este nu doar improbabil pentru mine, ci și imposibil.
Pandemia (lockdown-ul în mod special) și Netflix (serialul Formula 1: Drive to Survive) m-au făcut să mă interesez cam cât ar costa o astfel de experiență și mi-a luat doar vreo 7 luni (cine le mai numără?!) să iau biletele.
Am ales Marele Premiu al Ungariei pentru că era cel mai ieftin din multe puncte de vedere (costul biletelor, transportului și cazării) și nu voiam să investesc mult în ceva ce ar putea să îmi ruineze percepția despre cursele de Formula 1 (una este să te uiți la curse, alta e să fii acolo – acolo fiind s-ar putea să constați că nu e mare lucru, că nu e pentru tine etc). Desigur, nu a fost deloc așa – ne-am îndrăgostit de experiența în sine de cum am pășit pe circuitul de la Hungaroring.
3 lucruri de știut dacă vrei să te duci din România la Marele Premiu al Ungariei
- Vama: Cenad vs Nădlac. În loc să optezi pentru Vama Nădlac, care este destul de aglomerată în mod normal, poți intra în Ungaria prin Vama Cenad. Google Maps spune că prin Cenad faci cu 20 de minute mai mult, însă nu poți controla cât de mare e traficul când ajungi la Nădlac, unde cred că poți pierde mult mai mult decât 20 de minute.
- Vignetă: poți să o cumperi online și bifează în Waze că o ai – te scutește de multe ocoliri.
- Biletele de acces pe circuit: cu cât le iei mai din timp, cu atât ai șanse să prinzi un preț mai bun (early bird). 2021 fiind în continuare instabil din punctul de vedere al restricțiilor impuse de pandemie, noi le-am luat cu aproximativ o lună înainte, fără reducere, însă am văzut că erau oameni care cumpărau bilete și de la casele de pe circuit în ziua cursei. Noi eram la prima experiență și nu voiam să riscăm să cumpărăm biletele cu 2-3 luni înainte și să nu putem intra în Ungaria (deși am avut rapelul făcut în mai), dar nici nu voiam să ne hotărâm cu câteva zile înainte și să nu mai prindem bilete, având în vedere că trebuia să ne luăm și cazare și ce văzusem și ne-a plăcut era nerambursabil.
Ce ne-a impresionat: organizarea!
- Brațara COVID fără de care nu puteai intra pe circuit, care era dovada că ești vaccinat sau că ai prezentat un test PCR negativ. Sute de oameni la coadă, însă nu am stat mai mult de 15 minute de când ne-am așezat la coadă până am ieșit.
- Zonele de acces pe circuit: Poliția coordona traficul și închidea banda de pe celălalt sens, când ieșeam de pe circuit, ca să permită mașinilor să intre și pe contrasens și coada să se miște mai repede. La fel, nu știu dacă am avut un delay de 10-15 minute, deși erau sute de mașini care foloseau punctele de acces (o bandă/sens, puține puncte de acces).
- Aveau parcări gratuite, inclusiv în zona porților mai îndepărtate de intrarea principală pe circuit. Erau și parcări plătite. De exemplu parcarea de lângă poarta 2, cea mai apropiată de tribuna noastră, avea un tarif de 2.000 de forinți pe zi/mașină, aproximativ 28 de lei sau 5,7 euro. În ziua cursei am văzut că anumite parcări erau la 3.000 de forinți/zi.
Cum să ai o experiență plăcută
- Site-ul F1: găsești detalii despre bilet, unde ai acces și către ce viraje ai vizibilitate în funcție de categoria de bilet. Deocamdată nu sunt disponibile informațiile pentru anul viitor, dar aici le vei găsi, inclusiv o hartă a circuitului, ca să îți faci o idee unde e mai bine pentru tine să îți iei bilete.
- YouTube: Oricât de multe informații am găsit pe site, simțeam nevoia să vedem ce am putea vedea dacă ne-am lua bilete la silver vs bronze. YouTube ne-a convins că, pentru noi, cea mai bună alegere a fost bronze, de unde am văzut virajele 5 și 6 (e a doua categorie de preț după general adminission, care este cea mai ieftină de pe circuit).
- Ce poți să iei pe circuit cu tine: pelerine de ploaie (stai mare parte din zi pe circuit, e mai bine să fii pregătit de caniculă și de ploaie deopotrivă), sticle de apă (0,5 l/persoană, nu ne-au permis mai mult în 2021, dar ai locuri de unde poți lua gratuit apă pe circuit), ceva de ronțăit (ai voie să aduci mâncare din afară, dar doar cât să îți ajungă ție, deși am văzut oameni care au venit pregătiți de picnic și nu au avut probleme la intrare), creme cu factor de protecție solară ridicat și dopuri de urechi (unde am stat noi, eram cam la 20-30 de metri de circuit, pe o zonă unde frânau puternic de la 240 de km/h, potrivit analizei făcute de Aston Martin, așa că ne-au prins tare bine dopurile și am putut să ne bucurăm de experiență fără să ne doară urechile).
De ce e important să te documentezi cu privire la bilete
Categoria bronze, deși avea vizibilitate mai bună asupra circuitului, era în plin… soare. Cremele cu factor SPF 50 se consumau instant în tribună și nu făceau față. La general admission, unde biletele erau cam cu 30 de euro mai puțin/persoană, aveai și unde să stai sub umbra copacilor (i-am cam invidiat un pic pe oamenii care se bucurau de răcoare, când noi eram în arșiță).
Dar noi fiind la prima experiență am vrut să fim cât mai aproape de circuit, deci în tribuna noastră însorită. Nicio șapcă, nicio umbrelă, niciun gadget nu te ajuta să te simți… confortabil. Majoritatea antrenamentelor, calificările și cursa au fost la prânz, deci iei soarele în plin. Desigur, dacă e o zi însorită… Dacă plouă, cum s-a și întâmplat în cazul nostru înainte și în timpul cursei, ai opțiunea să aduci o umbrelă pliabilă pe circuit. Doar pliabilă. Pe care erai obligat să o închizi în timpul cursei, ca să vadă și cei din spatele tău. Nice pentru noi care aveam pelerine de ploaie, dar nasol pentru cei care au venit doar cu umbrelele…
BONUS
- Dacă iei bilete pe circuit, în orice zi, ai acces la toate evenimentele din ziua respectivă. Când am fost noi, am prins, pe lângă Formula 1, și Formula 3, W Series și Porsche Mobil 1 Supercup (antrenamente, calificări, cursă).
- Activitățile planificate pe circuit (cum ar fi concursul de pit stop – iei trei prieteni și vă întreceți cu o altă echipă care obține cel mai bun timp la schimbul de pneuri).
- Vezi de aproape monoposturi expuse (noi am văzut mașina de anul viitor și mașina Alfa Romeo din 2019).
Pe Emilia o puteti gasi pe Instagram.