Perele – fructele pe care nu trebuie să le ignorați

Odată cu apariția pe rafturile supermarketurilor a fructelor de import – care au beneficiile lor și pe care le consumăm frecvent, a nu se înțelege altceva – parcă fructele românești au început să între într-un con de umbră. Acesta este și cazul perelor, delicioasele fructe pe care le putem găsi în grădinile bunicilor și care sunt delicioase atât în stare crudă, cât și în dulceață sau în tarte cu fructe. 

Știați că există peste 5.000 de sortimente de pere (Cure, Bergamot, Esperen, Williams, Napoleon etc.), împărțite în pere europene şi pere asiatice?

Unele dintre primele fructe cultivate vreodată (au fost cultivate pentru prima dată în anul 5000 înainte de Hristos de către Feng Li, un meșteșugar chinez faimos), perele au apărut treptat în numeroase țări. 

Frumoase, moi și aromate, sub coaja lor aurie, perele conţin un adevărat depozit de vitamine şi săruri minerale benefice organismului şi sistemului imunitar. Aceste fructe reprezintă atât un desert delicios, cât și un remediu natural de toamnă, așa că ar fi păcat să nu profităm în această perioadă de beneficiile pe care ni le oferă.

Știați că?  

  • Perele sunt o foarte bună sursă de fibre, vitamina K, vitamina C și cupru.
  • De obicei, perele sunt primele fructe pe care le mănâncă bebelușii deoarece sunt moi, dulci, zemoase şi foarte uşor de digerat.
  • Perele ajută la tratarea inflamaţiilor, artritei şi gutei. 
  • Cunoscute ca fructe hipoalergenice, perele nu cauzează reacţii alergice. 
  • Perele conţin mult mai multe fibre faţă de alte fructe, deci ajută la digestie, însă joacă şi un rol important în menţinerea glicemiei în limite normale. 
  • Au efect sedativ asupra sistemului nervos.
  • Perele au un efect cicatrizant asupra tenului, așa că măştile realizate din pere ajută la vindecarea acneei datorită acţiunii astringente a pulpei de pară. 
  • Sunt recomandate în cazul dietelor, deoarece sunt sărace în calorii (o pară de dimenisuni medii are circa 100 de calorii)  și sunt bogate în fibre, oferind senzația de sațietate.
  • Sunt benefice pentru sănătatea inimii – consumul ridicat de fibre reduce tensiunea arterială și nivelul de colesterol din sânge. 

Fructele se consumă proaspete, cu coajă. În cazul celor cu un stomac sensibil este indicată decojirea lor, însă sub această formă, perele au un mare efect laxativ și depurativ. 

Pentru alte articole din aceasta categorie puteti accesa sectiunea Sanatate CityFemme.

Sursa foto: pixabay.com

Postari similare

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *