Ce cadouri oferi bebelușului la botez

Pentru majoritatea românilor un botez este un moment fericit, încărcat de semnificații și valoare spirituală, deoarece nașterea este cel mai important sacrament din viața unui om. 

Astfel, cei care participă la taina botezului aleg să îi dăruiască bebelușului câteva daruri simbolice, bucurându-se totodata de ziua în care copilul este creștinat.

Deși tradiția spune că nașii sunt cei care oferă cadouri pentru bebeluș, rudele si prietenii apropiați oferă, la rândul lor, diverse cadouri pentru cel mic (hăinuțe, încălțăminte, jucării sau bani).

Cum se pregătesc nașii de botez

Pe lângă lumânarea frumos împodobită, nașii au obligația morala de a cumpăra un trusou pentru copil, pe care să îl foloseasca imediat după botez. Micuțul creștin trebuie să poarte haine noi din cap până în picioare.

Mai este nevoie și de o pânză albă de botez, care să nu fie cusută și să aibă trei metri – trei fiind un număr care se repetă și reprezintă Sfânta Treime. Bebelușul botezat poate primi din partea nașilor și o cruciuliță de argint, ca semn al mântuirii.

Ce trebuie să știi când oferi un cadou de botez

Taina botezului este urmată, de regulă, de o petrecere, iar acesta este momentul în care invitații oferă cadouri pentru bebeluș. In contextul actual, din cauza pandemiei petrecerile nu mai sunt la fel de mari si somptuoase ca in trecut, insa nu inseamna ca au disparut. Petrecerile sunt acum mai restranse (doar cu familia, nasii si prietenii apropiati) si de cele mai multe ori au loc pe terase sau in aer liber.

Dacă vă doriți ca darul vostru să fie apreciat la adevărata sa valoare, ar fi util ca în prealabil să vorbiți cu părinții, pentru a evita cumpărarea obiectelor similare (majoritatea invitaților cumpără păturici, hăinuțe, diverse jucării), astfel încât să se dovedească a fi o alegere utilă. 

Idei de cadouri pentru botezul bebelușului

  • Cadouri materiale/ în bani (dacă nu te pricepi la alegerea cadourilor pentru un bebeluș, soluția ar fi să oferi un cadou mai substanțial, cum ar fi un voucher de cumpărături la un magazin specializat pentru copii, o depunere bancară sau chiar clasicul plic cu bani). Deoarece ceremonia si petrecerea pentru botez sunt foarte costisitoare și reprezintă o adevărată provocare financiară pentru părinți, aceștia vor aprecia orice cadou bănesc.
  • Cadouri de inspirație religioasa – poți să îi oferi celui mic o icoana de valoare (se practică obiceiul ca bebelușul să primească icoane care să reprezinte sfântul după care a fost botezat), o Biblie sau un CD cu muzică religioasă.
  • Cadouri personalizate – familia (bunici, unchi, mătuși) oferă pentru noul membru diverse obiecte personalizate, care vor fi apreciate de copil atunci când el va crește.  Spre exemplu, se pot oferi pernițe, cănuțe cu mesaje imprimate, bijuterii din metale prețioase (inele, broșe, lănțisoare, cercei etc) sau obiecte handmade (covorașe, fețe de masă). 

Pe lângă aceste idei, nu uitați ca atunci când sunteți invitați la creștinarea unui bebeluș nimic nu este mai de preț decât gândurile bune și inima deschisă! 🙂

Voi ce alte sugestii aveți pentru cadoul de botez?

Pentru mai multe informatii din aceasta categorie, puteti vizita sectiunea Parinti CityFemme

Sursa foto: pixabay.com

Postari similare

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *