Recomandare lectura: Amantul doamnei Chatterley scris de D. H. Lawrence

In perioada Paștelui am reușit să citesc printre picături, in timpul somnurilor de prânz ale lui bebe Mihai, romanul Amantul doamnei Chatterley scris de D. H. Lawrence in 1928. Romanul prezintă viața lui Constance Chatterley, o lady din Anglia, soția lui Clifford Chatterley, un bărbat care în urma participării la război a fost grav rănit și trimis acasă din Franța, in 1918.

Astfel, după doar o scurta perioadă de luna de miere, Constance se trezește la 23 de ani că este nevoită să își ducă existența ca o soție- călugăriță, deoarece invaliditatea soțului ei nu ii permite acestuia să își îndeplinească rolul de soț.

“Constance era acum Lady Chatterley, cu un soț schilod, o casa veche și posomorâtă într-un peisaj desfigurat, și cu un venit nesatisfăcător.”

Ușor-usor devine clar atât lui Constance, cât și lui Clifford, că nu își poate petrece restul vieții așa – are nevoie de un amant, de un copil, de o viață de sotie, nu de călugăriță. Și în timp ce partea rațională a soțului său este de acord cu aceasta alternativă, sentimentele sale și gelozia sa ii vor da bătăi de cap.

Lady Chatterley își va găsi în cele din urmă alinarea în brațele lui Parkin, paznicul de vânătoare al domeniului lui Clifford, un bărbat ursuz, singuratic și antipatic, pe care soția l-a părăsit. Sub exteriorul dur al acestuia se ascunde însă un amant iscusit, care o face pe Constance sa se simta cu adevărat vie.

“Și de astă dată, pentru prima oară în existența ei, pasiunea prinse viața în ea. Brusc, minuscule unde și fiori delicioși îi inundară măruntaiele, acolo unde până atunci fusese vid; și se înălțau în întreaga ei făptură dangăte de clopot vibrând in trupul ei, din ce in ce mai frenetic, până ce vibrațiile ii cuprinseră toată ființa, și își auzi, fara sa le audă, propriile-i mici țipete de plăcere sălbatică, pe măsură ce fiorii minunați ii tălăzuiau in pantec cutremurând-o, pentru ca deodată sa se retragă în plinătatea refluxului, stingandu-se ca ecourile unui mare clopot de bronz.”

Povestea lor de dragoste poate trece însă mai departe de câteva momente de iubire sălbatică furate între copaci? Diferențele de clasa sunt mai presus sau sub sentimentele celor doi? Asta o sa va las pe voi sa descoperiți atunci când veți citi romanul.

D. H. Lawrence este un romancier cunoscut, care a trăit în perioada 1885 – 1930. Chiar dacă viața sa nu a fost lunga, a reușit să lase în urmă o opera impresionantă, printre care se numără numeroase nuvele, povestiri, poezii, eseuri, jurnale de calatorie și romanele Paunul alb (1911), Fii si indragostiti (1913), Curcubeul (1915), Femei indragostite (1921), Cangurul (1923), Sarpele cu pene (1926) si Amantul doamnei Chatterley (1928). Ca un fapt amuzant, la momentul respectiv romanul Amantul doamnei Chatterley a fost interzis, deoarece era considerat pornografic. Ei bine, conform standardelor de astăzi – nu este, stați liniștiți. 😀

Sper sa va atraga si pe voi si sa o cititi cu drag! Lectura placuta! 

Pentru alte recomandari de lectura puteti vizita sectiunea Carti CityFemme

Sursa foto: arhiva personala

Postari similare

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *