Vinetele – vedetele bucătăriei noastre

Deși salata de vinete este bună în orice moment al anului și vinetele cu maioneză sau cu ceapă sunt nelipsite de pe mesele de sărbătoare, nu este nimic mai bun decât o salată de vinete proaspătă, cu pâine caldă și cu roșii reci, tăiate mari și presărate cu puțină sare pe deasupra. 

Însă pe lângă gustul lor delicios, vinetele au o mulțime de beneficii. Haideți să le trecem astăzi împreună în revistă. 

  • Vinetele conţin fier, calciu şi alte minerale, nutrienţi esenţiali sănătăţii corpului nostru. 
  • Fiind bogate în antioxidanți, vinetele luptă împotriva radicalilor liberi. Acestea protejează celulele prin încetinirea procesului de îmbătrânire.
  • Fierul din compopzitia vinetelor ajută la prevenirea și tratarea anemiei. 
  • Conţinutul crescut de fibre din vinete protejează tractul digestiv, împiedicând apariția cancerului de colon, fiind ideale și în caz de constipație, având proprietăți ușor laxative. 
  • Vinetele conțin un antioxidant foarte puternic, numit nasunin. Acesta acționează preponderent asupra sistemului nervos, îmbunătățind activitatea cerebrală. 
  • Au grijă şi de inima noastră – pot reduce nivelul de colesterol “rău” dacă sunt consumate coapte, nu prăjite. 
  • Dacă te-ai ars pe piele, poți prepara o pastă din pulpa unei vinete. Datorită proprietăților calmante și terapeutice, această ameliorează durerea și înmoaie pielea.

Atenție însă – consumul de vinete este contraindicat persoanelor care suferă de gută, artrită, osteoporoză şi alte boli inflamatorii.

Se consideră că vinetele sunt originare din India, unde au crescut ca plante sălbatice şi au fost cultivate pentru prima dată în China, iar în Europa au devenit foarte populare dupa Evul Mediu, atunci când au fost aduse prima dată de către maurii din Africa de Sud.

Gustul amărui al vinetei necoapte a adus, pe nedrept, o reputaţie negativă acestei legume în Evul Mediu. Timp de sute de ani oamenii erau convinşi că vinetele aduc nebunia, lepra şi cancerul.

Pentru alte articole din aceasta categorie va invitam sa vizitati sectiunea noastra de Culinar CityFemme.

Sursa foto: pixabay

Postari similare

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *