Recomandare lectura: Fata cu cercel de perla de Tracy Chevalier

Comandata acum ceva timp de la Bookster, Fata cu cercel de perla de Tracy Chevalier este o carte pe care am citit-o pe nerasuflate, chiar daca stilul este usor greoi, iar actiunea este plasata undeva in secolul al XVII-lea.

Romanul lui Tracy Chevalier este un roman istoric ce-l aduce in prim-plan pe pictorul olandez Jan Vermeer van Delft, autorul capodoperei Fata cu turban sau Fata cu cercel de perla, care se gaseste in prezent in muzeul Mauritshuis din Haga. Tabloul supranumit si “Mona Lisa Nordului” sau “Mona Lisa olandeza” infatiseaza o tanara delicata, care priveste spre pictor. Elementul care atrage si capteaza atentia este cercelul de perla, care sclipeste pe urechea tinerei.

Dar cine a fost aceasta tanara? Care este povestea ei? Tracy Chevalier ne invita intr-o incursiune a trecutului, unde tabloul capata astfel viata si o poveste fictiva, prin intermediul tinerei Grit, slujnica din casa pictorului Vermeer.

Tanara de doar 17 ani este nevoita sa lucreze ca slujnica, dupa ce familia ei nu se mai poate intretine, pentru ca tatal ei a ramas orb in urma unui accident, iar fratele ei lucreaza ca ucenic la o fabrica de faianta si nu-si poate ajuta familia.

Descopera astfel munca grea, ce inseamna viata unei familii bogate, cum copiii pot pune piedici si pot duce la probleme serioase, totul in timp ce Grit se maturizeaza usor-usor si trebuie sa aiba in acelasi timp si grija de familia sa. Perioada dintre adolescenta si maturitate este una plina de incertitudini – ce ar trebui sa aleaga tanara? Ceea ce o face fericita sau ceea ce ii face viata ei si a parintilor ei mai usoara?

Perioada in care lucreaza ca slujnica in familia pictorului Vermeer ii aduce si o implinire sufleteasca, prin apropierea de opera pictorului, prin rolul din ce in ce mai important pe care il capata pentru munca acestuia, culminand cu tabloul care ii este dedicat si dupa finalizarea caruia lucrurile nu mai pot reveni niciodata la ceea ce au fost.

Relatia ciudata dintre Grit si Vermeer, tacerile lor, increderea pe care acesta i-o acorda nu reprezinta o clasica poveste de dragoste, insa este clar ca vorbim de niste sentimente intense care iau nastere in toata aceasta poveste. Peter, fiul macelarului care doreste sa o ia de sotie reprezinta o alta fateta a dragostei, cea pragmatica, fizica, cu sorti de izbanda.

Naratiunea este la persona intai, Grit fiind cea prin ochii careia descoperim universul autoarei. Tanara va fi pusa in fata unei decizii importante la finalul cartii, a carei finalitate va las s-o descoperiti singuri. 🙂

TRACY CHEVALIER s-a născut în 1962 și a copilărit în Washington, D.C. În 1984 a absolvit Oberlin College cu o diplomă în literatura engleză. A debutat în 1997 cu romanul Albastru pur (The Virgin Blue), care devine imediat bestseller, iar doi ani mai târziu a publicat Fata cu cercel de perlă (Girl with A Pearl Earring). I-au urmat alte romane: Îngeri căzători (Falling Angels, 2001), Doamna și licornul (The Lady and the Unicorn, 2003), Simetria de temut (Burning Bright, 2007), Făpturi uluitoare (Remarkable Creatures, 2009), Ultima fugară (The Last Runaway, 2013) și La marginea livezii (At the Edge of the Orchard, 2016).

Pentru alte recomandari de lectura puteti vizita sectiunea Carti CityFemme

Sursa foto: arhiva personala

Postari similare

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *