Femeile conduc lumea – Interviu cu Anca Rotaru

1. Buna, poți să începi, te rog, prin a ne spune câteva cuvinte despre tine?

Numele meu e Anca Rotaru, dar elevii mei mă știu sub numele de Miss Anca. Am 32 de ani și încerc să fiu la curent cu toate platformele de social media. Sunt profesoară de engleză de aproape 10 ani și din martie 2020 îmi țin cursurile exclusiv online. M-am apucat și de un canal de Youtube unde încarc filmulețe în fiecare săptămână; dezbat gramatica și vocabularul unor melodii celebre.

2. Care a fost parcursul tău profesional înainte de a intra în lumea antreprenorialului?

Am lucrat, ca tot omul, pentru altcineva, până când mi-am dat seama că pot face același lucru și singură. Parcursul profesional a fost unul ascendent, dar cu câteva suișuri și coborâșuri pe parcurs. A trebuit să răspund la trei șefi, să fac multă birocrație inutilă, să nu apuc să mă dezvolt eu, ci să le dezvolt lor businessul. Nu e ușor să îți iei destinul în propriile mâini, dar libertatea de a lua tu decizii e ceva de nedescris.

3. Care este businessul tău și cui se adresează?

Ofer cursuri de engleză și pregătire pentru examene de limba engleză. Se adresează persoanelor care sunt pregătite să își dea interesul și care vor să își atingă țelul prin muncă continuă. Lucrez atât cu copii, cât și cu adulți. Din martie, cursurile noastre s-au mutat exclusiv online.

4.Cum ți-a venit ideea si de unde ai primit cea mai multa susținere?

Ideea a venit din burnoutul de la fostul job unde nu mai eram deloc apreciată. Am zis că pot să fac asta și de acasă și să îmi aleg eu cu cine voi lucra. Cea mai multă susținere am primit-o din partea soțului meu care m-a tot încurajat că pot face engleză și fără să aparțin de o școală anume. Când ai pe cineva alături care crede în tine, totul e mult mai ușor.

5. Care este cea mai mare reușită de până acum, cu care te mândrești?

Sincer, prefer să mă bucur de reușitele elevilor mei, indiferent cât de mici ar fi acestea. Au intrat la liceul dorit, au promovat un examen Cambridge, au avansat la locul de muncă… Povestea lor de succes e și povestea mea. Pot să mă mândresc că toți cursanții pe care i-am pregătit au promovat examenele Cambridge, iar asta înseamnă enorm pentru mine. Sufletește, o reușită este să aud de bine de la elevii cu care am lucrat acum 9-10 ani și care îmi spun că le merge bine și că engleza joacă un rol important în viața lor. Financiar, cea mai mare reușită este că am reușit să achiziționăm primul nostru apartament fără niciun credit.

6. Care sunt planurile tale pe viitor?

Planul ar fi dezvoltarea în mediul online și promovarea cursurilor online, pentru a fi utile și cuiva care e la câteva sute de kilometri distanță. Înainte de pandemie, aveam numai cursanți din București, majoritatea din același sector. Acum distanța nu mai e o scuză și nici un impediment ca să amâni învățarea limbii engleze.

7. Spune-ne ceva și despre timpul tău liber – mai ai? Care sunt hobby-urile tale, cum îți place să te relaxezi?

Când ai luxul de a-ți face singură programul, te faci pe tine o prioritate. Înainte voiam să mulțumesc pe toată lumea – lucram duminica și seara târziu în timpul săptămânii. Acum acele momente sunt sfinte pentru mine. Îmi place să mă văd cu prieteni dragi, să mă uit la ceva bun pe Netflix, să fac clipuri pentru canalul de Youtube, să citesc, să gătesc ceva bun, să mă joc pe calculator, să fac sport. E important să mă relaxez, dar să am grijă de mine și să fac lucruri care îmi aduc zâmbetul pe buze.

8. Ce sfat ai da femeilor care se află la început de carieră, într-o lume a bărbaților?

Să nu-i privească cu inferioritate, dar nici cu superioritate. Dacă ești bun pe ceea ce faci, nu ar trebui să conteze dacă ești femeie sau bărbat.

Pe Anca o puteti gasi pe pagina de facebook Miss Anca sau pe canalul ei de Youtube. Recent, un interviu mult mai detaliat cu Anca a aparut pe Scoala9. ro.

Pentru alte interviuri puteti intra pe sectiunea dedicata de Interviuri CityFemme

Sursa foto:pagina de facebook Miss Anca

Postari similare

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *