Nu primesti in fiecare zi invitatia de a vizita o ferma de gaini free range alaturi de o gasca de bloggeri pentru a vedea cap – coada procesul prin care ouale ajung de la gainile din ferma la noi in frigider. Iar cand initiativa coordonata de cei de la Kooperativa 2.0 presupune o zi intreaga de vizite, de socializat si de aflat ceva nou intr-un episod din #CumSeFace – atunci n-ai cum sa ratezi experienta! 🙂
Si fix asta am facut vinerea trecuta – alaturi de aproximativ 20 de bloggeri am inceput ziua cu o vizita a standurilor Frisomat si Poultec in cadrul targului Indagra (la Romexpo), unde am aflat atat cum se construieste o ferma de gaini, cat si ce fel de tehnologii sunt necesare pentru o buna functionare a fermei.
Mai apoi ne-am suit intr-un autobuz si am pornit catre Toneli New Poultry Hall, in Gaesti (jud. Dambovita), pentru a vedea ce inseamna sa cresti gaini free range. Si pentru ca este deja a treia oara cand mentionez termenul gaini free range – cred ca ar trebui sa va spun si ce inseamna asta. Aceste gaini sunt crescute in conditii asemanatoare gainilor din gospodarii – au un spatiu suficient in hala, dar in plus au si acces afara (din aprilie pana in octombrie, in functie de conditiile meteo), pe un teren suficient de mare (fiecarei gaini ii corespunde 4 metri patrati), pentru a se plimba de colo-colo sau pur si simplu pentru a sta la soare.
Am aflat si ca puii de gaina sunt crescuti de catre cei de la Toneli de cand au 1 zi, iar atunci cand gainile ajung la circa 17 saptamani incep sa faca oua, lucru pe care il vor tot face pana ajung la varsta de 90 de saptamani. Dupa care sunt inlocuite de o serie de gaini tinere, pentru ca doar pana la 90 de saptamani vor produce cele mai bune oua.
Hala pe care am vizitat-o era aproape gata si in doua saptamani va deveni locuinta a circa 20.000 de gaini ouatoare. Mai apoi am vazut si niste gaini la ele acasa, linistite si parca bucuroase de vizita. 🙂 Si pe jos, si cocotate, gainile croncaneau usurel in timp ce noi le-am facut zeci de poze si ii tot intrebam una-alta pe cei de la Toneli.
https://www.instagram.com/p/BawBVvInppZ/?taken-by=city_femme
Ultimul punct de bifat pe lista de activitati de vineri a fost oprirea la centrul de sortare si ambalare a oualor ce apartine companiei Toneli din Titu (jud. Dambovita). Centrul este cel mai mare si mai modern din Romania si Sud-Estul Europei. Aici am vazut si ne-a fost si explicat pas cu pas ce se intampla cu ouale care ajung de la ferme – cum sunt curatate, verificate sa nu fie sparte, sortate in functie de marime, ambalate si depozitate.
Eram destul de multi si era ceva zgomot de fundal, asa ca am stat mai tot timpul langa reprezentantul companiei care ne-a explicat procesul pentru a nu rata nimic. 🙂 Nu m-am gandit ca atat de multe oua ajung pe linia de sortare sparte sau crapate, dar este de fapt firesc, pentru ca sunt destul de fragile. Din fericire acestea nu se irosesc, ci sunt folosite, doar ca nu ajung la vanzarea in magazine.
Este primul episod marca #CumSeFace la care am fost prezenta, iar experienta mi-a placut tare mult! Am avut ocazia sa o reintalnesc pe Raluca, precum si sa-i cunosc personal pe Cristian si pe Madalina, alaturi de multi altii.
Sper sa am ocazia pe viitor sa va mai povestesc cum se fac si alte lucruri interesante! 🙂