Recomandare lectura: Trilogia Balcanica de Olivia Manning

Trilogia Balcanica a Oliviei Manning a reprezentat pentru mine surpriza anului 2018 si cartea care m-a impresionat cel mai mult anul acesta (nu e aparuta anul acesta, insa acum am reusit eu sa o citesc), la fel cum anul trecut O viata marunta a lui Hanya Yanagihara a avut un efect puternic asupra mea. 

Acestea fiind spuse, intre cele doua nu exista asemanari, in afara de faptul ca ambele mi-au placut tare mult. 🙂

Marea sansa

Trilogia Balcanica, al carei prim volum este Marea sansa, face un portret remarcabil al unui cuplu, al unui stil de viata disparut si al unei lumi care sta sa se prabuseasca.

Tinerii englezi Guy si Harriet Pringle sunt recent casatoriti si traiesc si lucreaza in Romania. De fapt, doar Guy lucreaza, iar Harriet se simte foarte singura in aceasta lume recent intrata, unde nu vorbeste limba si nu are niciun prieten.

Cu toate acestea, amenintarea razboiului este departe, iar viata in Bucuresti pare a fi un sir nesfarsit de petreceri, de iesiri, de ocazii de socializat la un nivel superficial.

Am apreciat sa descopar cu lux de amanunte un Bucuresti interbelic pe care expatii il apreciau pentru bogatia de resurse, pentru mancarea delicioasa si preturi mici, din punctul lor de vedere. Amestec de balcanism si europenism, sufocat de saracie si coruptie, Bucurestiul anilor ’39–’40 se dezvaluie dintr-un unghi nemilos.

Harriet va incerca sa se adapteze acestui stil de viata, insa saracia si cersetorii pe care ii vede la tot pasul sunt lucruri carora cu greu le poate face fata.

Cand ninsoarea s-a oprit, in sfarsit, orasul se arata alb ca un oras-fantoma stralucind sub un cer de cositor. Au aparut din nou trecatorii si cersetorii au iesit de prin gaurile lor. Erau acum mai multi ca niciodata. Sute de familii de tarani, destramate prin recrutarea celor care aduceau painea in casa, fusesera gonite de iarna in capitala, unde aveau impresia ca se imparte o dreptate magica.

Prietenia cu Bella, o englezoaica casatorita cu un roman, o va ajuta sa se adapteze si sa-si gaseasca o preocupare in toate acele momente in care Guy este plecat de acasa.

Sunt o multime de alte personaje si tipologii pe care le vom descoperi de-a lungul paginilor cartii: Sophie, o studenta care ii va purta pica lui Harriet, pentru ca si-ar fi dorit sa se casatoreasca cu Guy pentru a obtine un pasaport britanic, Drucker, un bancher evreu care-i va primi pe sotii Pringle cu bratele deschise in casa lui, refugiatul rus Yakimov, un personaj scapatat care va incerca sa-si mentina un stil de viata pe care nu si-l mai permite de o groaza de timp, imprumuturile si micile escrocherii fiind la ordinea zilei pentru el, precum si pe colegii lui Guy de la Legatia Britanica. Intre acestia, Clarence se va remarca, mai ales pentru ca va face o pasiune pentru Harriet.

Orasul decazut

Viitorul Romaniei e si mai incert decat in Marea Sansa, primul volum al trilogiei. E randul englezilor sa devina tinta zvonurilor si a banuielilor. Harriet vrea sa fie in singuranta, dar Guy nu se resemneaza cu ideea ca va trebui sa plece din tara. Itele destinului se complica si in povestea cuplului, si in povestea Europei.

Din persoane privilegiate, primite cu prietenie si admiratie, englezii devin usor-usor persoane nedorite. Guy pare destul de imun la aceste schimbari, insa Harriet le observa si devine din ce in ce mai nelinistita.

Harriet are multe momente in care se intreaba daca il cunoaste pe Guy cu adevarat sau daca s-a grabit cand s-a casatorit cu el, pentru ca el este tipul de persoana care vrea sa ajute pe toata lumea, caruia ii place sa fie in centrul atentiei si care inevitabil ajunge sa o neglijeze pe ea.

Faptul ca Guy decide sa-l primeasca in locuinta lor pe Yakimov nu ajuta in relatia lor, ba va starni si mai multe discutii. Insa ascunderea lui Sasha, fiul lui Drucker, bancherul evreu care intre timp a fost inchis si averea i-a fost confiscata, ii va oferi lui Harriet o ocupatie permanenta. Va ajunge sa se ataseze de tanarul dezertor, insa este constienta de pericolul pe care il reprezinta aceasta actiune, mai ales ca ajunge sa-l considere informator pe Yakimov, care nu pare a dori sa-si gaseasca o alta locuinta.

Insa lucrurile se precipita si Harriet va fi nevoita sa faca ceea ce nu si-a dorit: sa plece din tara singura, fara Guy.

Prieteni si eroi

Harriet Pringle tocmai a sosit la Atena, unde il va reintalni pe Yakimov. Dupa ce a scapat din Romania ocupata de nazisti, asteapta vesti despre Guy, sotul ei, ramas la Bucuresti, „orasul decazut“. Cei doi se reintalnesc în capitala Greciei, atunci cand Guy reuseste sa i se alature.

Cei doi incep sa simta saracia si lipsurile, iar Guy va incerca sa-si gaseasca de lucru in Atena. Desi va avea de-a face cu oameni pe care el i-a ajutat in trecut, va descoperi ca aceastia nu sunt dispusi sa-l ajute la randul lor.

In cele din urma, atat el, cat si Harriet isi vor gasi de lucru, iar Guy isi va cauta acelasi gen de companie pe care a avut-o in trecut. Iar Harriet, dupa o perioada in care au petrecut mai mult timp impreuna, va fi din nou dezamagita cand Guy o va pune pe locul al doilea.

De data aceasta, si Harriet isi va gasi consolarea intr-o prietenie – aceea cu enigmaticul ofiter britanic Charles Warden, a carui companie va ajunge sa o tanjeasca si sa o astepte cu nerabdare. Insa ofiterul va ajunge sa nutreasca sentimente profunde pentru ea si pana si Guy, care de obicei nu vede nimic, va incerca sa ii opreasca aceasta prietenie nepotrivita.

Insa problemele individuale vor scadea in importanta in fata problemelor aduse de razboi – in scurtă vreme, Europa se va faramita, iar protagonistii vor avea o noua cale de urmat intr-o alta lume.

  • Trilogia Balcanica de Olivia Manning este una dintre cele mai minunate opere de fictiune aparute in Anglia de la razboi incoace. Galeria personajelor este uriasa, descrierea scenelor, absolut superba, patosul e retinut, iar umorul, discret si civilizat.“ – Anthony Burgess
  • Trilogia Oliviei Manning te amuza, te captiveaza si te informeaza, iar sa faci toate acestea cu atata eleganta nu e putin lucru.“ – Sunday Times
  • „Una dintre cele mai bune cronici despre România și Grecia la vremede război, Prieteni și eroi are o poveste bine scrisă, captivantă, hipnotică.“ The Guardian

Ati observat ca nu v-am povestit foarte multe din istoria celui de-al Doilea Razboi Mondial, si m-am concentrat pe povestea personajelor principale ale trilogiei. Pentru partea de istorie exista atat de multe surse, incat nu mi s-a parut ca eu as fi cea mai potrivita persoana sa va introduca in aceasta perioada zbuciumata a istoriei.

Insa a fost fascinant sa urmaresc aceasta fresca a societatii in cele peste 1.000 de pagini ale romanului. M-a captivat de la prima pana la ultima pagina si sper ca v-am trezit si voua curiozitatea. 🙂

Trilogia Balcanica scrisa de Olivia Manning a fost tradusa in 2016 de editura Nemira si a aparut in colectia Babel.

Olivia Manning (1908-1980) s-a nascut la Portsmouth, Hampshire, si si-a petrecut mare parte din primii ani de viata in Irlanda. Chiar inainte de izbucnirea celui de-Al Doilea Razboi Mondial s-a casatorit cu R.D. Smith, trimis lector de literatura engleza la British Council din Bucuresti, unde scriitoarea a venit sa locuiasca impreuna cu el si unde avea sa descopere un univers total strain, pe care il va reflecta in literatura sa. Cuplul s-a intors la Londra in anul 1946, unde a trait pana la sfarsitul vietii.

Pentru alte recomandari de lectura puteti citi mai multe in sectiunea Carti CityFemme.

Sursa foto: arhiva personala

Postari similare

2 Replies to “Recomandare lectura: Trilogia Balcanica de Olivia Manning”

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *