Recomandare lectura: Printre tonuri cenusii de Ruta Sepetys

Revin astazi catre voi cu o carte care mi-a placut tare mult si pe care am citit-o in cele cateva zile in care am fost internata la spitalul Elias pentru a naste – Printre tonuri cenusii de Ruta Sepetys, pe care o puteti gasi pe Libris.

Cartea spune povestea Linei, o adolescenta de 15 ani din Lituania, care in iunie 1941 parea a avea tot viitorul in fata. Fiica de rector universitar, inzestrata cu un talent neobisnuit la desen si acceptata la cursurile Scolii de Arte din Vilnius, Lina are preocuparile si pasiunile unui adolescent normal.

Insa atunci cand intr-o noapte se trezeste luata cu forta de acasa de catre NKVD, politia secreta sovietica, impreuna cu mama si cu fratele ei, lumea Linei se va schimba pentru totdeauna.

Impreuna cu alte persoane care impartasesc aceeasi soarta, cei trei membri ai familiei vor fi evacuati din casa lor si vor fi transportati in vagoane folosite in mod normal pentru transportul vitelor catre o destinatie necunoscuta. Vor realiza in cele din urma ca drumul pe care merg ii duce catre Siberia, unde vor fi fortati sa lucreze din greu pentru o existenta mizera, subumana.

Dupa o scurta reintalnire cu tatal ei, care la randul lui este captiv intr-un alt tren, Lina isi va face o misiune din a transmite mesaje desenate din om in om, cu speranta ca vor ajunge in cele din urma la tatal ei, in lagarul in care este incarcerat, care va afla astfel ca ea, mama si fratele ei sunt bine.

Printre tonuri cenusii este o carte ce prezinta pe de-o parte cruzimea, dar si dorinta de supravietuire, ba chiar si iubirea intr-o existenta ce pare un iad. Speranta este cea care face oamenii sa supravietuiasca unor situatii si unor conditii inimaginabile, insa sacrificiile si pierderile nu sunt deloc de neglijat…

”Putine carti sunt minunat scrise; si mai putine sunt cu adevarat importante; acest roman intruneste ambele calitati.” – THE WASHINGTON POST

Ruta Sepetys este nascuta si crescuta in Michigan si este fiica unui refugiat lituanian. Prin acest roman a vrut sa devina vocea sutelor de mii de oameni care si-au pierdut vietile in timpul politicii de epurare a regiunii baltice duse de Stalin. Printre tonuri cenusii i-a adus o nominalizare la Carnegie Medal.

Voi ati citit Printre tonuri cenusii? Cum vi s-a parut? 

Pentru alte recomandari de lectura puteti vizita sectiunea Carti CityFemme

Sursa foto: arhiva personala

Postari similare

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *