Reteaua Alice de Kate Quinn

Desi parca scriu din ce in ce mai rar despre carti, lista mea de lectura de pe Goodreads tot creste, asa ca din fericire reusesc in mod constant sa citesc cel putin doua – trei carti pe luna. “Reteaua Alice” de Kate Quinn este una dintre ultimele, citita pentru Clubul de Carte organizat de editura Litera.

Cartea se citeste destul de usor si devine foarte rapid captivanta, mai ales datorita stilului de scriere, care face constant o paralela intre anul 1915, unde Eve Gardiner, o tanara balbaita si usor timida este recrutata sa lucreze ca spioana in Primul Razboi Mondial si anul 1947, la scurt timp dupa al Doilea Razboi Mondial, cand Charlie St. Clair, o tanara studenta americana porneste in cautarea verisoarei ei Rose, despre care nu mai stie nimic.

Personajele sunt frumos conturate, la fel si relatiile dintre ele, dar parerea mea este ca Eve este mult mai credibila ca si personaj si reprezinta de fapt si personajul central al romanului.

De ce sunt prezentate ambele personaje si care este relatia dintre ele? Charlie este insarcinata, fara sa stie exact cine este tatal copilului, iar parintii ei nu pot accepta una ca asta, asa ca mama ei o insoteste in Europa, pentru a scapa de Mica Problema, asa cum isi va numi sarcina de-a lungul cartii. Insa Charlie profita de calatorie pentru a fugi de mama ei si a porni in cautarea verisoarei disparute in Franta ocupata de nazisti in timpul razboiului, asa cum am mentionat mai sus. Iar pentru asta are nevoie de ajutorul lui Eve, care in mod surprinzator i-l va oferi.

Insa Eve cea din 1947 nu mai are nicio legatura cu tanara ambitioasa din 1915. Ce s-a intamplat cu ea in perioada in care a lucrat ca spioana in cadrul retelei Alice, condusa de fascinanta Lili, conducatoarea unei vaste retele de agenti secreti aflata chiar sub nasul inamicului? Aceasta si multe altele le vom afla de-a lungul paginilor cartii.

Eve cea alcoolica si bantuita de amintiri si de cosmaruri isi va parasi casa izolata din Londra pentru a o insoti pe Charlie intr-o calatorie care le va schimba viata definitiv.

Desi fictiune, cartea are la baza fapte reale – reteaua Alice a existat cu adevarat, la fel si unele fapte istorice care sunt mentionate in carte, lucru care ii ofera povestii si mai multa valoare.

Finalul este unul pozitiv, pe masura ce secretele se descopera si fantomele din trecut dispar, aratand ca oamenii au propriul mod de a trece peste tragicele intamplari care le-au marcat viata in timpul razboiului.

Rețeaua Alice aduce în prim-plan curajul trecut sub tăcere al spioanelor din Primul Război Mondial, reușind să creeze un echilibru perfect între intriga plină de forță, detaliile istorice descrise cu minuțiozitate și personajele viu creionate… O ficțiune istorică desăvârșită – palpitantă, tulburătoare, o adevărată revelație.“ – Jennifer Robson

Pentru alte recomandari de lectura puteti citi mai multe in sectiunea Carti CityFemme.

Sursa foto: arhiva personala

Postari similare

One Reply to “Reteaua Alice de Kate Quinn”

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *