Ieri va povesteam despre aspectele practice ale unei calatorii in Nisa – de la cum sa ajungi aici, preturile transportului in comun si cum sa gasesti cea mai buna cazare. Astazi continuam povestea cu ceva mai interesant – si anume ce poti vizita. 🙂
1.Plaja & plimbare pe Promenade des anglais
Desi am plecat la Nisa cu numai o saptamana inainte de debutul oficial al toamnei, temperaturile ridicate din aceasta perioada nu au facut altceva decat sa ne imbie la balaceala si relaxare pe malul marii.
Noi ne-am pornit foarte entuziasmati catre plaja din Nisa, mai ales ca, asa cum va povesteam anterior, hotelul se afla la numai 10 minute distanta. Surpriza insa, deloc placuta, a venit in momentul in care am descoperit ca pe malul Mediteranei nu te poti bucura sub niciun chip de nisip fin si relaxant … dezamagire totala!
Plaja din Nisa nu este decat o mare intindere de pietre si pietricele, care dau o senzatie deloc placuta daca le calci direct cu piciorul gol. Si cum noi nu am fost preveniti de acest mic inconvenient, sau poate ca nu am cautat suficiente informatii inainte (mea culpa), prima zi de plaja nu a fost una de care sa ne bucuram in totalitate.
In plus, accesul in apa se face destul de greoi din cauza acestor pietricele, care aluneca sub greutatea corpului si nu te lasa sa inaintezi in larg. Bineinteles, comerciantii din zona cunosc acest aspect si, ulterior, am descoperit ca mai toate magazinele de pe faleza au la vanzare niste incaltari speciale pentru a merge in apa si pe plaja (un fel de tenesi din material elastic cu o talpa din cauciuc cu crampoane).
Dar sa-i dam francezului ce-i al francezului! Nu am cum sa trec cu vederea ca la Nisa apa este super curata, sunt amplasate cosuri de gunoi pe toata intinderea plajei (iar sacii se schimba periodic pe parcursul zilei) si in functie de buget, poti alege o plaja publica sau una privata (cu sezlong, salvamar, terase).

O data ajunsi la plaja nu am putut rata Promenade des anglais, emblematica faleza a orasului de pe coasta mediterana; din pacate, Promenade des Anglais a devenit celebra la noi din cauza atentatului de acum 3 ani, cand au murit 84 de oameni care venisera sa asiste la parada nationala de pe 14 iulie.

Promenade des anglais este un loc cu adevarat spectaculos, iar noua ne-a placut in special noaptea, cand rasfatati fiind de briza marii am putut admira cladirile luminate de pe partea comerciala, dar si marea linistita.
Ne-au atras atentia:
- Hotel Negresco – celebru in intreaga lume si special pentru sufletele noastre, fiindca numele sau este legat de cel al unui roman (Henri Negrescu); hotelul de 5 stele a fost pana nu demult deschis publicului, insa in momentul vizitei noastre, din pacate, intrarea era restrictionata.

Cu toate acestea, chiar si turistii ce nu sunt cazati in magnificul palat au optiunea de a lua masa la unul dintre cele restaurante ale complexului: Le Chantecler (2 stele Michelin) si La Rotonde (mai multe informatii aici: https://www.hotel-negresco-nice.com/fr/les-restaurants/la-rotonde-brasserie).

- Villa Massena (devenita muzeu) – atentie: nu se viziteaza in zilele de marti
- Scaunele albastre, orientate inspre mare
- Pergolele umbrite
2.Place Massena
Situata in centrul istoric al nisei, Place Massena este fascinanta datorita arhitecturei piemonteze; este loc de promenada si intalnire pentru tineri si batrani deopotriva, localnici sau turisti.

In perimetrul acestei piete gasim celebrele Galerii Lafayette, iar prietenul meu ma atentioneaza sa nu uit sa amintesc si faptul ca tot aici microbistii au sansa sa isi cumpere suveniruri din magazinul de desfacere al echipei locale de fotbal Nice.

3.Place Garibaldi
Aceasta piata face trecerea catre centrul vechi al Nisei si se remarca gratie arhitecturii sale impozante.
4.Promenade du Paillon
In zona pietei Massena se gaseste si acest parc emblematic al orasului, care se intinde pe o suprafata de mai bine de 12 ha. Aici poti admira o reproducere in bronz a lui David, un monument dedicat generalullui Massena, dar si diverse specii de arbori si arbusti, plus peste 5000 de specii de plante.
In plus, spre incantarea celor mici, promenade de Paillon este prevazuta cu 128 jeturi de apa, care amuza si racoresc deopotriva turistii in zilele caniculare.

5. Biserica ortodoxa rusa
Considerata a fi una dintre cele mai frumoase si importante biserici de cult ortodox din lumea occidentala, Biserica Rusa din Nisa se regaseste in zona garii SNCF. Din pacate, noi nu am reusit sa intram inauntru, fiindca era inchisa spre orele pranzului, desi pe site ul lor nu scria nimic despre acest lucru.
6.Centrul vechi (Vieux Nice)
Sa te tot ratacesti pe stradutele cochete ale Nisei… Cladirile baroce, restaurantele, magazinele de suveniruri, galeriile de arta, artistii stradali, tarabele cu fructe de mare si multe altele, toate fac parte din pitorescul vechii cetati. Eu,una, am pierdut o dupa-amiaza intreaga aici si parca tot nu mi-a fost indeajuns. 🙂

7.Cours Saleya
Tot in orasul vechi se gaseste si aceasta strada celebra – Cours Saleya – unde turistii se pot bucura dimineata de ofertele vanzatorilor de flori, iar dupa-amiaza pot lua masa la restaurantele din zona.
8.Parc de la Colline du Chateau de Nice
Si daca tot ne-am aventurat pe cours Saleya, era si pacat sa nu facem o promenada in acest parc aflat la inaltime pe colinele Nisei. Temerarii pot profita de frumusetea acestui asezamant fie urcand pe scari, fie urcand cu liftul aflat la baza colinei (ceea ce noi am si facut de altfel).

Odata ajunsi la inaltime ne-am bucurat de panoramele splendide catre diverse cartiere ale orasului si nu am ezitat sa facem cat mai multe fotografii. 🙂

De retinut:
- Accesul este gratuit
- Programul dupa care puteti vizita amplasamentul:
- 1 APRILIE – 31 MAI: 8-19h
- 1 IUNIE – 31 AUGUST: 8-20h
- 1 SEPTEMBRIE -30 SEPTEMBRIE: 8-19h
- 1 OCTOMBRIE – 31 MARTIE: 8-18h
- De vazut in mod obligatoriu:
- Turnul Bellanda
- Cascada
- Cimitirele Castelului ( constructiile mortuare sunt realizate dupa diverse stiluri arhitecturale: roman, neo-gotic etc.
9.Muzeele orasului Nisa
- Musee Matisse
- Musee de la photographie Charles Negre
- Musee Archeologie Cimiez et Terra Amata
- Musee National Marc Chagall
- Musee National du Sport & Stade Allianz Riviera (aici prietenul meu si-ar fi dorit sa ajunga, insa distanta fata de centrul orasului este una destul de mare)
10.Villefranche-sur-Mer
In imediata vecinatate a Nisei se afla comuna Villefranche-sur-Mer, o localitate superba, dominata de o impresionanta citadela din secolul al 16-lea.
Tot aici se organizeaza tururi turistice pe mare, asa-numitele safari pentru fotografii, unde pret de 4 ore turistii au ocazia sa surprinda delfini, balene si alte animale marine.
Tarifele pentru safari:
- tichet adult: 50 euro
- tichet copii: 36 euro
- tichet adolescenti: 40 euro
- tichet elevi/studenti: 44 euro
N.B: Pentru aceste croaziere se impune rezervare telefonica; este posibil ca in functie de conditiile meteo safari-ul sa fie anulat.
Super-pont: majoritatea obiectivelor turistice prezentate pot fi vazute din mers, gratie unui tur cu autobuzul rosu Hop On – Hop Of, care are statia de pornire in zona garii SNCF, in fata hotelului Ibis.
Autobuzul trece la intervale regulate de timp, la fiecare 30 minute, iar marele avantaj este ca in acest autobuz poti urca si cobori de ori de cate ori vrei pe parcursul unei zile (sau a mai multor zile, in functie de tichetul achizitionat).
O miscare super-inteligenta, dupa parerea mea, este sa cumperi un pass al orasului; se gaseste in oficiile de turism, iar pentru Nisa se numeste FRENCH RIVIERA PASS. Acest tip de cartela asigura accesul gratuit la majoritatea muzeelor nicoise, transportul cu autobuzul HOP ON…HOP OFF, transportul cu trenuletul turistic, diverse degustari de vinuri, acces la cazinourile orasului, dar si intrari la obiectivele turistice din localitatile invecinate, precum Antibes, Cannes, Eze etc.
Cat costa FRENCH RIVIERA PASS
26 EURO/24 H
48 EURO/48 H
56 EURO/72 H
Mai multe detalii aici https://www.frenchrivierapass.com/ 🙂
Aceasta este a doua parte a vacantei noastre in Nisa. Pentru alte articole despre calatorii puteti citi sectiunea dedicata CityFemme.
Sursa foto: arhiva personala