Recomandare lectura: Distanta dintre noi de Jhumpa Lahiri

In concediu am reusit sa citesc destul de mult si sa ma pun putin la zi cu lista de lecturi, asa ca astazi vreau sa va povestesc despre Distanta dintre noi, roman scris de Jhumpa Lahiri.

Am mai citit acum ceva vreme romanul Porecla al aceleiasi scriitoare si v-am povestit la vremea respectiva despre el. Ambele mi-au placut tare mult, autoarea are un stil puternic de a diseca trairile omenesti, de a te plimba veridic prin trecut si prezent, de a-ti infatisa viata cu bune si cu rele.

Cumva personajele sale, unice si nerepetabile, sunt insa un prototip al expatilor, al tuturor celor care se dezradacineaza pentru sansa unui viitor mai bun, iar traumele si trairile lor sunt purtate de-a lungul mai multor generatii.

In aceasta carte, autoarea care scrie sub pseudonim urmareste din nou tema dezradacinarii, pune sub lupa existenta din Calcutta in comparatie cu viata din America si arata cum doi frati indieni, foarte apropiati si foarte diferiti in acelasi timp isi creaza destinele, care insa li se vor interconecta chiar si dincolo de moarte.

Daca viata din America nu prezinta pentru noi cine stie ce noutate, pentru ca probabil prin cartile citite, prin stirile pe care le aflam, prin filmele pe care le urmarim etc – suntem la curent cu stilul lor si pot spune ca intr-o mare masura ne asemanam, mi s-a parut din nou fascinant sa inteleg realitatea din India, obiceiurile, traditiile, relatiile cu parintii, educatia si asa mai departe.

Subhash si Udayan sunt frati care se iubesc si se admira reciproc, dar drumurile incep sa li se separe odata cu studiile universitare si postuniversitare, care-l vor duce pe Subhash in Rhode Island si-l vor tine mai departe in India pe Udayan.

Faptul ca Udayan isi intemeiaza o familie cu femeia de care s-a indragostit, Gauri, fara a tine cont de sfaturile parintilor, in timp ce fratele sau este va avea o relatie cu o americanca divortata si mai in varsta decat el este doar una dintre paralelele pe care le veti descoperi in roman.

Insa atunci cand Udayan este omorat – si viata lui Subhash se va schimba definitiv. Conflictele si angoasele lui, distanta dintre generatii, dezradacinarea si efectele globalizarii, inadaptarea si acceptarea singuratatii – toate acestea si multe altele sunt teme pe care le exploreaza cu maiestrie autoarea.

„Cea mai buna carte a lui Lahiri. Nelinistitoare si generoasa. Tulburatoare si, de asemenea, satisfacatoare.“The New York Review of Books

Jhumpa Lahiri s-a nascut la Londra in 1967, numele sau real fiind Nilanjana Sudeshna. Si-a petrecut copilaria in South Kingstown, Rhode Island.

Interpreter of Maladies, volumul de proza scurta cu care a debutat, atragand imediat atentia lumii literare, a castigat Premiul PEN/ Hemingway Award (Best Fiction Debut of the Year). Un an mai tarziu, tinerei scriitoare i-a revenit Premiul Pulizer pentru fictiune si premiul pentru debut al revistei The New Yorker pentru aceeasi carte. In 2003, a publical romanul The Namesake, ecranizat in 2006. A urmat in 2008 volumul de povestiri Unaccustomed Earth, recompensat cu Frank O’Connor International Short Story Award. Distanta dintre noi (The Lowland, 2012) este cea mai recenta carte a sa, editata in 2012 si nominalizata la Premiul Man Booker si la National Book Award for Fiction. In acelasi an, scriitoarea a devenit membra a American Academy of Arts and Letters. Presedintele SUA Barack Obama a desemnat-o membra a comisiei sale pentru arta si umanioare.

Pentru alte recomandari de lectura puteti citi mai multe in sectiunea Carti CityFemme.

Sursa foto: arhiva personala

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*


two × 5 =