Recomandare lectura: “Intamplari dintr-o viata” de Sylvie Germain

Stii genul acela de carte care te lasa cu un usor gust amar, insa pe care te bucuri ca ai citit-o? Romanul “Intamplari dintr-o viata” de Sylvie Germain pe care l-am terminat saptamana trecuta este fix genul acesta de carte. Nu este o carte vesela sau usoara, este o carte care predispune la reminiscenta, la analiza, te face sa privesti intamplari din copilarie cu ochii adultului de astazi.

Nu prea stiam ce sa ma astept atunci cand am deschis cartea si am inceput sa citesc. Ma gandeam ca cel mai probabil este un roman in care urmarim destinul unui personaj de-a lungul vietii sale.

Si cumva cam asa este – o urmarim pe Lili-Barbara de-a lungul intregii sale existente, din copilarie si pana spre batranete. Insa nu o urmarim intr-un fel simplu, liniar, zi de zi, ci fiecare capitol este practic un episod din viata ei, cu bune si cu rele, suntem martorii instantaneelor din viata ei.

Un loc destul de important il reprezinta gandurile micutei Lili – isi pune intrebari despre rostul existentei umane si al ei in mod special, incearca sa inteleaga sentimentele tatalui ei fata de ea si fata de noua lor familie, in urma recasatoriei acestuia. Iar pe masura ce creste isi pune intrebari si asupra mortii, dupa ce bunica ei va muri de batranete si mai apoi una dintre fiicele mamei ei vitrege va muri in urma unui accident stupid.

Vor urma apoi intrebari legate de sexualitate, de adevar, de libertate, de iubire. De fapt, tanara, adulta si apoi batrana Lili Barbara isi pune intrebarile pe care aproape toti ni le punem de-a lungul vietii, fara a gasi neaparat un raspuns. Sau mai bine zis – fiecare isi gaseste raspunsul sau.

Cum spuneam mai sus, cartea este scrisa intr-o nota destul de trista, iti da un sentiment inconfortabil, mai ales pentru ca temele explorate sunt destul de delicate: secretul originii, spaima copilului, revolta adolescentei sau suferintele celorlalte varste, moartea, neputinta, dar si dragostea, bucuria, speranta.

Autoarea Sylvie Germain s-a nascut in 1954 la Chateauroux, iar in anii ’70 a studiat filosofia si mistica crestina. Pana in prezent a publicat peste 20 de volume de proza si eseistica si a primit destul de multe distinctii si premii de-a lungul timpului.

Cartea “Intamplari dintr-o viata” de Sylvie Germain a fost tradusa la noi in 2014 si se gaseste in cadrul colectiei Damen Tango, editura Nemira.

Pentru alte recomandari de lectura puteti vizita sectiunea noastra de Carti CityFemme.

Sursa foto: pixabay.com

Postari similare

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *