In ultimele cateva saptamani nu prea am reusit sa mai citesc foarte mult, lucru pe care sper sa-l reglez cat de curand. Insa una dintre cartile pe care am reusit sa le citesc in timpul concediului din Turcia de la finalul lunii august a fost Porecla de Jhumpa Lahiri, pe care am citit-o destul de repede si usor.
Atentie insa, nu inseamna ca este o carte usoara! Ba chiar dimpotriva, dezbate o tema actuala, dificila, dureroasa si careia inca nimeni nu a reusit sa ii gaseasca o solutie – cum iti pastrezi legataturile cu rudele si cu toti cei importanti pentru tine in momentul in care parasesti tara natala si incerci sa-ti creezi un viitor intr-o alta tara?
Si mai ales, cum va arata viata copiilor tai, ce valori si ce principii vor avea ei, cat de uniti se vor simti ei de tot ceea ce este important pentru tine, in contextul in care se vor naste si vor fi educati intr-o alta cultura, iar tu esti singurul care poate transmite valorile urmasilor mai departe?
Nu ma asteptam initial ca aceasta carte sa urmareasca destinul mai multor generatii, credeam ca o vom urmari doar pe Ashima Ganguli, o tanara din Calcutta, care paraseste India pentru a-l urma pe sotul ei, Ashoke, care lucreaza in America.
Mi s-a parut fascinant sa aflu mai multe despre traditiile si modul de viata indian, mai ales ca vorbim despre o cultura si o civilizatie complet diferita de a noastra. Am aflat astfel ca Ashima nu ii spune niciodata in fata pe nume sotului ei, ci doar cand vorbeste despre el, ca oamenii au doua nume – cel bun, cunoscut in lume, si cel de alint, cu care il striga familia si prietenii apropiati, iar numele sunt stabilite de o persoana in varsta si importanta din familie.
Asfel, atunci cand cuplul Ganguli va avea primul copil, asteapta zadarnic sa primeasca numele ales de bunica Ashimei, care se va pierde la posta. Iar cei doi vor decide sa-l numeasca pe baiat Gogol, in cinstea scriitorului rus pe care tatal sau il respecta si care ii aminteste de o tragedie din trecut, moment in care viata sa a inceput din nou.
Din detalii se va naste saga acestei familii dezradacinate care, departe de casa, incearca sa ajunga acasa. Porecla spune multe povesti, cel mai adesea triste, ca in viata, si dezvaluie fricile, cautarile si intrebarile mai multor generatii, intr-o lume dominata de fragilitate.
Cartea Porecla de Jhumpa Lahiri se gaseste in colectia Babel a editurii Nemira si a fost publicata la finalul anului trecut.
“Jhumpa Lahiri are un talent – magic, siret, cumulativ – pentru care majoritatea scriitorilor ar ucide.” – The Guardian
Pentru alte recomandari de lectura puteti citi mai multe in sectiunea Carti CityFemme.
Sursa foto: arhiva personala
One Reply to “Recomandare lectura: Porecla de Jhumpa Lahiri”