Am terminat recent de citit romanul „Cronica de familie” scris de Petru Dumitriu si publicat in anul 1957. Este o trilogie de 2.000 de pagini care urmareste destinele unei familii („neamul unor Cozieni”) pe parcursul a aproximativ 100 de ani. Astfel, rand pe rand apar in prim-plan diferite persoane, cu iubirile si dezamagirile lor, cu ambitiile de realizare, cu meschinarii si minciuni, in timp ce traverseaza perioade de turbulente istorice – razboaie mondiale, rascoale, instaurarea comunismului.
Primele indicii temporale incep „pe la 1850” si sfarsesc exact in octombrie 1954. Actiunea se concentreaza initial pe mosiile boierimii din preajma unui orasel provincial, capitala de judet. Dar actiunea se va desfasura si in Bucuresti, si pe front, si in strainatate, si la tara, oriunde unul din membrii acestei familii este in vizorul autorului.
„Cronica de familie sta sub pavaza sumbra a lui Nietzsche. Senzatia neantului interior le impulsioneaza membrilor Familiei vointa de putere: sa traiesti stiind ca adevarata ratiune a vietii consta in revelatia neantului si in cucerirea lui, fie ca in esec, fie ca in victorie, vei ajunge la un fatal paradox: o noua si o ultima revelatie a nimicului”, afirma Ion Vartic in prefata romanului.
Autorul impleteste cu maiestrie destinele a zeci, sute de personaje, cu detalii care dau o nota de veridicitate actiunii si te fac sa te integrezi in peisaj. Desi personajele cedeaza locul principal in cadrul romanului pe parcursul timpului, vedem evolutia lor atunci se intersecteaza cu destinul persoanei aflate in prim-plan in momentul respectiv. Elvira Vorvoreanu este un exemplu elocvent, privita de autor inca de cand era copila si in centrul povestirii este mama sa, devine erou o perioada si e pe punctul de a-si indeplini o dorinta iesita din comum, iese apoi din peisaj la maturitate si apare ca insotitoare a altor pesonaje mai importante decat ea, iar autorul o urmareste inclusiv in clipa mortii.
Petru Dumitriu (1924 – 2002) este un scriitor roman care a trait in exil o mare parte a vietii sale, incepand cu anul 1960, cand se stabileste in Germania. Printre operele sale se numara si „Cronica de la campie”, „Incognito”, „Varsta de aur sau Dulceata vietii”.
Sursa foto: www.pixabay.com