Primii mei bani – Taxa la WC

A trecut foarte multa vreme de cand nu m-am mai gandit care au fost primii bani pe care i-am castigat vreodata si ce anume am facut cu ei, dar am zis sa raspund la provocarea celor de la Scoala de Bani (proiectul national de educatie financiara itineranta initiat de BCR) si a celor de la BlogalInitiative. 🙂 

Pentru ca proiectul Scoala de Bani se adreseaza copiilor intre 7 si 14 ani si ii invata cum circula banii prin lume (ce mi-ar fi placut sa existe ceva de genul asta si pe vremea mea!), am stat sa-mi amintesc cum faceam eu bani cand eram mica.

Si pe langa restul de la magazin pe care ma mai lasa mama sa il pastrez, pe langa banii pe care ii faceam atunci cand mergeam cu colindul si pe langa maruntul pe care il culegeam de pe jos atunci cand trecea un convoi de inmormantare prin fata casei (nu stiu daca obiceiul asta exista peste tot – dar la noi la Valenii de Munte preotul se opreste de mai multe ori de-a lungul drumului pana la cimitir, de obicei acolo unde sunt intersectii importante, iar casa noastra e fix intr-una din acele intersectii. Dupa o scurta cuvantare se arunca bani, iar noi, copii fiind, ne intreceam in a culege monedele de pe jos), modalitatea principala prin care faceam bani in timpul verii era prin… taxa la WC.

Acum sa detaliez ceva mai mult, ca asa sigur nu are nicio logica pentru voi – cand eram copil, parintii mei inchiriasera un spatiu cuiva,  iar persoana respectiva il transformase intr-un bar. Iar clientii, atunci cand aveau nevoie la toaleta, veneau la noi in curte la WC.

Sora mea era capul rautatilor – ne convingea pe mine si pe varul meu (care venea adesea la noi in vacante) sa iesim la poarta cu un pahar sau borcan si sa colectam o taxa de la cei care veneau sa foloseasca WC-ul. Multe persoane se amuzau si ne dadeau cativa banuti, altele ne cam ignorau, altele ne promiteau ca ne vor da data viitoare – dar per total reuseam sa strangem ceva banuti in fiecare inceput de august.

De ce august, ati putea intreba? Pentru ca noi aveam o tinta – trebuia sa strangem bani pentru balciul anual de pe 15 august, unde asteptam cu nerabdare sa ne dam in diverse comedii (umbrelute, lanturi mari), sa tragem la tinta, sa extragem biletele care ne prezic viitorul cu ajutorul papagalilor, sa mancam vata de zahar pe bat si multa inghetata la dozator.

Tin minte si acum ca intr-un an, fix cu o zi inainte de sarbatoarea mult asteptata, unchiul si matusa mea au venit sa-l ia pe varul meu acasa. A fost tare suparat si a plans cu lacrimi amare faptul ca nu a apucat sa mergem sa cheltuim banii castigati impreuna. Dar eu am fost si i-am cheltuit pe ceea ce-mi doream! Nici nu-mi vine sa cred ca au trecut mai mult de doua decenii de atunci…

Revenind insa la Scoala de Bani, mi se pare fenomenal ca cei mici au ocazia sa invete cum sa faca economii si cum sa gestioneze un buget, prin intermediul jocurilor distractive. Mai mult de atat, la invitatia BCR, Psihotrop a creat imnul FLiP, pe care il puteti vedea mai jos.

Jocurile au loc in camionul FLiP, dureaza doar o ora si jumatate (deci cei mici nu au timp sa se plictiseasca) si sunt tinute de traineri specializati. Din 2017 si pana in prezent, peste 7.000 de elevi din toata tara au avut deja ocazia sa participe la aceste ateliere gratuite de educatie financiara.

Dar nu s-au oprit aici, au lansat si o noua invitatie: Concursul FLiP your story: Tu ce-ai facut cu primii bani economisiti? , unde doritorii se pot inscrie pana pe 29 iunie si pot castiga o bicicleta Pegas prin tragere la sorti. 🙂

Asa ca va intreb si eu: Voi ce-ati facut cu primii bani pe care i-ati economisit?

Sursa foto: www.scoaladebani.ro

Postari similare

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *