O scurta privire in lumea lui Afaris alaturi de autorul Tudor George Ciubotaru

Tudor George Ciubotaru este un tanar autor roman, al carui roman de debut “Afaris. Umbre pe Aora” a fost lansat recent atat in limba engleza, cat si in limba romana. Desi nu sunt o pasionata a genului Fantasy, am avut ocazia sa descopar o lume interesanta si captivanta pe Aora, unde il urmarim pe tanarul Afaris in drumul sau spre maturizare, intr-o lume care este pe punctul de a se schimba in rau.

Nu va povestesc mai multe despre roman acum pentru ca tocmai il citesc si urmeaza si o recenzie separata, insa am avut curiozitatea de a afla mai multe despre autor, cum anume i-a venit ideea de a scrie un astfel de roman, care sunt planurile lui de viitor si cum i s-a schimbat viata in ultima vreme.

Asa ca ieri seara ne-am intalnit si am stat vreo ora de vorba despre scris, despre lecturi, despre cum i-a venit ideea acestui roman, despre personajele sale si lumea idilica de pe Aora. Am incercat sa-l fac sa-mi spuna si cate ceva din ce va urma in seria Afaris, insa nu a vrut sa-mi divulge prea multe (si il inteleg perfect).

Pot doar sa va spun ca in urmatoarele carti vor aparea personaje noi, iar actiunea se va desfasura pe multiple planete (vreo 15), in tot acest timp Afaris ramanand personajul central. M-a intrebat si el daca pot sa prevad cum se va sfarsi cartea – dar n-a vrut sa-mi spuna daca ma insel sau nu in previziunile mele, ma lasa sa descopar singura. 🙂

Desi am pornit cu vreo zece intrebari initiale, discutia s-a conturat usor-usor, iar acum cand le-am pus “pe hartie” am ajuns la 26! Sper sa aveti rabdare sa le parcurgeti, pentru ca sunt informatii chiar interesante. Au fost mult mai multe lucruri pe care le-am discutat si fara reportofon si mi-ar fi greu sa va povestesc tot – ideea e ca acum Afaris m-a captivat si ma astept sa tot aflu (anual sper) cum evolueaza in parcursul sau.

„In momentul in care am terminat de scris prima carte, care a fost undeva pe la ora 8 dimineata, dupa o sesiune de 16 ore de scris, primul lucru pe care mi l-am propus a fost sa ma apuc sa o citesc, ca sa vad daca este buna de ceva.” – Tudor George Ciubotaru

  1. Tudor, iti multumim pentru ca ai fost de acord sa raspunzi catorva intrebari pe CityFemme.com. In primul rand, povesteste-ne cate ceva despre tine: de unde esti, ce varsta ai, ce studii ai?

Am 23 de ani, sunt nascut in Bucuresti, am locuit cam tot timpul in Bucuresti. Am terminat Colegiul National de Informatica Tudor Vianu, am absolvit Facultatea de Drept Titu Maiorescu si acum intru la master.

  1. De la ce varsta ai inceput sa scrii?

Am inceput sa scriu de cand am invatat sa scriu. Si citesc de cand am invatat sa citesc. De atunci am dezvoltat o pasiune pentru lucrurile pe care poti sa creezi doar folosindu-ti imaginatia si cuvintele.

  1. Ai mai publicat ceva pana acum?

Nu, sincer pana de curand nu am avut pasiunea de a impartasi cu publicul, mai mult am scris pentru mine si multe dintre scrieri le-am pastrat. A fost o forma de recreere.

  1. Care sunt autorii care te inspira cel mai tare?

Primul autor pe care l-am admirat a fost J.K.Rowling (autoarea seriei „Harry Potter”). Dupa aceea Tolkien (scriitorul seriei „Stapanul Inelelor”). Au fost si multe opere care m-au impresionat, precum „Ucenicul Vraciului” (autor Joseph Delaney).

  1. Care e procesul tau creativ? Te asezi la birou si inspiratia vine usor? Esti mai activ ziua sau noaptea? Rescrii mult?

De principiu, as vrea sa nu ma deranjeze nimeni si nimic atuni cand scriu, dar in rest pot scrie si in timpul zilei, si dimineata, si seara, si noaptea tarziu, depinde. Ma uit in urma, dar nu mi se pare ca modific, mai degraba aranjez diverse dialoguri sau descrieri.

  1. Cui se adreseaza romanul „Afaris. Umbre pe Aora”? Care este publicul tau tinta?

Cartea in sine este un young adult, deci publicul meu tinta ar fi undeva intre 14 si 18 ani, dar spre surpriza mea, pana acum a fost apreciata de persoane de toate varstele, chiar si mai mici si de varste mai inaintate.

  1. Inteleg ca acest roman este o saga si ca urmeaza sa-l insotim pe Afaris in aventurile sale ceva timp de acum incolo – cate parti va avea? Sunt deja pregatite sau scrii la ele chiar acum?

Acesta este primul volum din zece parti. Povestea este foarte lunga si foarte complexa, se schimba mult de la o carte la alta. De aceea imi este greu sa vorbesc despre cartea a doua fara sa dezvalui povestea din cartea intai.

Este aproape gata volumul al doilea, mai am cateva capitole si incep partea de corecturi si verificari. Nu stiu sa spun exact cand va fi lansat.

  1. Afaris este un alter-ego al tau? Te regasesti in comportamentul / gandirea lui?

Nu, personalitatea lui Afaris am dezvoltat-o de la zero, precum si majoritatea personajelor, dandu-le doar un impuls la inceput. In rest, le-am lasat sa se dezvolte in functie de aventurile care le-au iesit in cale, de provocari, de modul in care au reactionat in evenimente anterioare, astfel incat sa se poata individualiza ca si caractere.

  1. Ai avut un plan de la inceput? Stiai cum vrei sa se termine prima carte?

Avand in vedere ca este o serie de zece carti, in mod evident stiu in fiecare carte ce urmeaza sa se intample, cel putin in partile importante – cum se incep, cum se termina, ce se intampla pe parcurs.

  1. Observ o anumita timiditate la Afaris – tot timpul este jenat atunci cand persoanele din jurul lui (tatal, fratele, prietenul sau Ulmaf isi manifesta afectiunea fata de partenere) – de ce simti nevoia sa accentuezi asta?

Face parte din caracterul lui si este de luat in considerare faptul ca Afaris este in pragul maturitatii, iar cum se intampla la majoritatea dintre noi, o prima relatie poate sa fie foarte stanjenitoare.

  1. Cumva este atemporala povestea? Pentru ca in realitatea anului 2018 la noi tinerii nu mai sunt atat de timizi.

Este un univers creat de la zero, o lume fictiva, deci ar fi gresit sa comparam lumea noastra si sa avem asteptarile din lumea noastra in lumea lui Afaris.

  1. Cum ti-a schimbat viata acest roman? Te recunoaste lumea pe strada, te-a oprit cineva sa iti ceara un autograf?

Ceva atat de puternic nu, dar am avut multe surprize placute, cum ar fi la targuri sa fiu salutat, recent o prietena m-a sunat sa-mi spuna ca a vazut o fata de 12 ani in metrou, citind „Afaris”. Sunt astfel de momente mici care ma fac sa ma simt bine, sa stiu ca sunt persoane care apreciaza munca pe care am depus-o pentru aceasta carte.

  1. Ai avut si reactii negative? Persoane care ti-au spus ca scrisul nu este de tine? Daca da – ce le-ai raspuns si cum ai reusit sa treci peste acest moment?

Nu, ceva atat de sever nu am avut, cele mai dure critici au fost fie critici personale, pentru ca le-ar fi placut povestea sa fie intr-un alt fel sau au opinii diferite legate de modul in care ar fi trebuit scrise anumite pasaje, dar nu am primit niciodata o critica generala atat de dura si sper sa nu primesc vreodata.

  1. De ce doua variante pentru roman – romana/engleza?

In momentul in care am terminat de scris prima carte, care a fost undeva pe la ora 8 dimineata, dupa o sesiune de 16 ore de scris, primul lucru pe care mi l-am propus a fost sa ma apuc sa o citesc, ca sa vad daca este buna de ceva. Pentru ca atunci cand scrii, privindu-ti munca, esti foarte critic asupra ta si abia atunci cand o iei si o citesti ca un cititor poti s-o apreciezi cu adevarat.

Iar dupa ce am citit-o pentru prima data mi-am dat seama ca are foarte mult potential, potential pe care trebuie sa il valorific si sa ii dau toate sansele. Din acest motiv am decis sa o traduc si in engleza, pentru a largi publicul, pentru a-i da aripi.

  1. Si cum faci mai exact? Le scrii tu in paralel si in romana si in engleza, apelezi la un traducator?

Am apelat la un traducator, pentru ca desi sunt un bun vorbitor de limba engleza, consider ca pentru a scrie sau a traduce o carte din romana in engleza ai nevoie de mult mai multa experienta in spate.

  1. Le-ai vedea ecranizate?

Este foarte posibil si mi-as dori foarte mult sa vad povestea pe ecran, desi as fi foarte critic. Mi-as dori sa fie totul bine, as vrea sa pot sa o apreciez intr-o zi ca film. Si cred ca sunt sanse bune sa se intample asta in viitor.

  1. Cum au evoluat vanzarile? Am vazut ca erau deja peste 5.000 de exemplare cumparate de pe Amazon (in limba engleza) in momentul in care ai lansat cartea in Romania.

Desi am numit-o lansare oficiala, a fost mai mult un test, pentru a vedea ce parere are publicul, mai mult sau mai putin tanar, despre ea. Doar din mica reclama care i-a fost facuta (coperta realizata de Adrian Baluta si cele cateva cuvinte de pe spate) a avut un impact puternic in lume si cartea a circulat pentru o buna perioada in toate colturile lumii si in toate tarile.

Ulterior am primit sute de mesaje de la persoane care au citit-o, iar incurajarile pe care le-am primit si numarul foarte mic de critici m-a determinat sa merg mai departe si sa fac tot ce pot pentru poveste.

  1. Cu ce ai vrea sa ramana cititorii in urma lecturii? Care este ideea de baza pe care sa o retina?

Cu o poveste frumoasa, o evadare din lumea reala, sa aiba parte de o aventura, asa cum fiecare carte SF sau Fantasy trebuie sa ofere cititorilor.

  1. Ce citesti in acest moment?

In acest moment citesc mai mult bloguri si diverse site-uri legate de carti, despre istoria mai multor scriitori, ce sacrificii au facut pentru cartile lor. Practic sunt fascinat de aceste povesti pe care le are fiecare persoana.

Probabil ca „Afaris” este ultima carte citita, pentru ca am citit-o si am corectat-o de vreo opt ori. In ultima vreme am mai citit Machiavelli, tin minte ca mi-a placut foarte mult „Principele”, precum si carti de dezvoltare personala.

  1. Cum se impaca partea asta creativa cu dreptul?

Avand in vedere ca am terminat si informatica, putem spune ca tintesc in multe colturi opuse ale carierei, dar nu pot sa spun neaparat ca le imbin, fiecare are intrebuintarea ei.

  1. Ai vrea sa transformi scrisul intr-o profesie sau vrei sa-l pastrezi la nivel de hobby?

In momentul de fata este un hobby pentru mine. Daca la un moment dat va permite si va fi necesar sa devina un job full-time, atunci cu mare drag ma retrag in camera mea si ma apuc de scris.

  1. Ai planuri si pentru alte carti, cu alte personaje, alta poveste?

Mai am o serie in minte, cred ca pentru un public putin mai matur, dar in momentul de fata este doar o idee. Daca se va concretiza – cu siguranta o veti vedea si pe ea in librarii.

  1. Mai ai vreo lansare in perioada urmatoare?

In momentul de fata nu este planificat nimic, in septembrie o sa facem cel mai probabil un turneu de promovare Afaris in tara.

  1. Am vazut si sustinere din partea MedLife pentru proiect.

Da, MedLife a promovat „Afaris” – au daruit 100 de carti copiilor care au venit sa se consulte sau sa se trateze la spitalul de pediatrie din Bucuresti, lucru care m-a incantat foarte tare. Chiar atunci cand am fost sa dau cartile, doua doamne doctorite mi-au luat cartile si mi-au cerut autograf.

  1. Unde putem gasi cartile?

Se gasesc in aproape toate librariile din tara, dar cartea semnata se poate obtine fie atunci cand sunt prezent la un eveniment, fie la comanda pe siteul meu personal – afarisworld.com.

  1. Un mesaj de incheiere pe care ai vrea sa-l transmiti cititorilor CityFemme?

Dupa parerea mea, cartile sunt cea mai mare comoara care a fost creata vreodata in aceasta lume pentru ca, indiferent de unde vii, din ce societate, din ce familie, din ce tara, intotdeauna persoanele care au reusit in viata, intr-un fel sau altul, se compara intre ele prin bogatia bibliotecii, printre alte lucruri. Si am intalnit si am cunoscut persoane care nu aveau nicio sansa, dar prin lectura au ajuns foarte departe.

Tudor, iti multumim pentru interviul acordat pe CityFemme.com si iti dorim mult succes in continuare!

Pentru alte articole din categoria Interviu CityFemme puteti accesa sectiunea dedicata.

Sursa foto: Arhiva personala

Postari similare

One Reply to “O scurta privire in lumea lui Afaris alaturi de autorul Tudor George Ciubotaru”

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *