Vulcanii Noroiosi si camping in Muddy Land

Daca mai tineti voi minte, anul trecut v-am povestit de cateva ori despre iesirile cu cortul, asa ca atunci cand niste prieteni ne-au intrebat daca vrem sa mergem sa vizitam Vulcanii Noroiosi si sa ne campam in Muddy Land in weekend-ul inainte de 1 mai – n-am stat pe ganduri si am zis rapid un “da” hotarat.

Aflati undeva la peste 130 de kilometri de Capitala, Vulcanii Noroiosi din comuna Berca, judetul Buzau reprezinta o arie protejata de interes national. Vulcanii noroiosi reprezinta formatiuni create de gazele naturale provenind de la peste 3.000 de metri adancime, care trec printr-un sol argilos, in combinatie cu apa din panza freatica. Gazele imping spre suprafata apa amestecata cu argila. Namolul format de acestea iese la suprafata si, in acele locuri, se usuca in contact cu aerul, formand niste structuri conice asemanatoare unor vulcani. Namolul iesit la suprafata este rece, deoarece vine din stratele de argila.

Se cunosc pe glob in total circa 1.100 de vulcani noroiosi. In Europa sunt foarte putini vulcani noroiosi pe continent, cum ar fi cei din Azerbaidjan, mai multi exista insa sub mari, cum ar fi spre exemplu vulcanii noroiosi din apele Norvegiei, cei din marile Caspica si Barents. In afara Europei, fenomene similare se pot observa in Siberia, Australia si insula Trinidad din Caraibe.

https://www.instagram.com/p/BiKGDVnFPJa/?taken-by=city_femme

In Romania, cei mai cunoscuti si mai spectaculosi sunt vulcanii noroiosi de la Beciu din Subcarpatii Buzaului, dintre Berca si Arbanasi. De asemenea mai exista vulcanii noroiosi de la Paclele Mari si Paclele Mici, care, ca si vegetatia specifica asociata lor (in care se remarca speciile endemice Nitraria schoberi si Obione verrucifera) sunt componente ale unei rezervatii naturale.

Dupa ce v-am dat aceste informatii despre vulcani, trebuie sa va arat si cateva poze, pentru ca sunt absolut spectaculosi! Si peisajul din jur, cu namol uscat si crapat, cu dune formate – totul iti dai impresia ca nici macar nu te afli pe Pamant.

Aflata pentru prima data in vizita la Vulcanii Noroiosi, m-am bucurat sa descopar ca sunt vizitati de destul de multe persoane, iar pretul de intrare este unul modic – 4 lei biletul pentru un adult.

https://www.instagram.com/p/BiHDmO2lEbI/?taken-by=city_femme

Dupa ce i-am admirat putin si ne-am plimbat prin jur (timp in care soarele m-a prins imediat si m-am si bronzat cu urme, evident) ne-am indreptat catre zona de campare, unde se aflau deja cateva rulote. Nu stiam nici de existenta zonei de campare Muddy Land, insa m-am bucurat sa descopar conditii decente – apa (inclusiv apa calda la chiuveta din baie), toalete, dusuri (contra cost), chiar si un local rustic (La Sopron) in care exista un meniu simplist al zilei si niste gogosi delicioase, la numai 2 lei portia (de 3 gogosi).

Nu am comandat mancare pentru ca aveam destul de multe tipuri de alimente de aruncat pe gratar 🙂 , insa lumea se inghesuia la mese si timpul de asteptare era pe alocuri destul de mare. Am baut insa pentru prima data fresh de ghimbir si a fost chiar surprinzator de bun.

Fiind weekendul de dinainte de 1 mai, pana si o echipa de televiziune a venit sa faca un reportaj despre atmosfera din camping, insa pe la noi la rulota & corturi n-au mai ajuns, asa ca nu am apucat sa le spunem cat de incantati suntem ca am scapat macar pentru o zi de agitatie si aglomeratie.

Prietenii cu care am fost au ramas mai multe zile – noi am stat doar o singura noapte, insa a fost suficient pentru o iesire relaxanta, multe rasete si voie buna, un gratar delicios, o baie de soare si o vizita intr-unul din locurile din Romania pe care ar trebui sa le vedem macar o data in viata.

Dar cum vara de-abia a inceput (ca si temperaturi, nici macar calendaristic inca), sunt convinsa ca va voi mai povesti de diverse iesiri cu cortul de anul acesta. 🙂

Pentru alte articole de acest tip, puteti intra pe categoria Timp Liber CityFemme.

Sursa informatii despre vulcani: wikipedia / Sursa foto: arhiva personala

Postari similare

One Reply to “Vulcanii Noroiosi si camping in Muddy Land”

 1. Astazi am fost la Vulcanii Noroiosi @vulcaniinoroiosibymuddyland.
  Deși priveliștea de la acest “punct de interes turistic” este minunata, acesta este un exemplu de “așa nu” când este vorba de turism.
  Duminica am fost sa vizitez niște prieteni care au fost campați aici de vineri, si sa petrec câteva ore cu ei.
  Când am fost sa plătesc pentru șederea mea am fost întâmpinat cu:
  – “ia uite cate sacoși aveți (două n.a.), și cat gunoi o să faceți!”
  – “Bine si atunci ce trebuie sa fac?”
  – “Pai eu nu am tarif de picnic aici, eu plătesc 140 de lei pe un tomberon de gunoi”
  – “Atunci o sa luam gunoiul acasă”
  După ce am fost atenționat de (enervant de) multe ori, și personal și prin prietenii mei că am zis acest lucru, am sfârșit prin plata unei șederi de o noapte
  (deși am stat 3 ore) pentru 3 persoane (45 RON), iar gunoiul tot l-am luat acasă.

  Șeful acestui “lăcaș” nu este o gazda, ci este un patron clasic român, printre replicile lui fiind “aici este proprietate privata, am DREPTUL sa-mi selectez clientela, am investit 6 sute de mii de euro aici” (si bănuiesc că trebuie să-si scoată pârleala).

  Problema turismului romanesc nu este ca nu sunt investiții, ca sunt preturile mari etc. problema turismului romanesc este când nu știm sa fim gazde.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *