Recomandare lectura: „Toni & Susan” de Austin Wright

Romanul „Toni & Susan” a fost sursa de inspiratie pentru fimul „Nocturnal Animals” aparut in 2016 si care-i are ca protagonisti pe Amy Adams si Jake Gyllenhaal. Fiind una din lecturile de anul acesta de la Clubul de Carte Litera, am citit recent romanul lui Austin Wright si m-am afundat in lumea autorului intr-un fel in care nu credeam ca este posibil.

Ca si tehnica de scriere, citim pe doua planuri – pe langa aceasta carte, mai citim si manuscrisul din carte: Edward, fostul sot al lui Susan, ii trimite acesteia romanul sau de debut – „Animale de Noapte”, pentru a primi parerea acesteia despre scrierea lui. Desi i se pare un gest curios, Susan incepe sa citeasca manuscrisul si patrunde din ce in ce mai mult in lumea descrisa de barbatul de care s-a despartit de mai bine de un sfert de secol.

Printre paginile romanului ies la iveala si frustrarile vietii actuale, momentele de reminiscenta a ceea ce a fost frumos intre ea si Edward, intretaiate de sarcinile casnice, pentru a reveni la manuscrisul lui Edward. In roman, profesorul de matematica Tony Hastings calatoreste spre casa de vacanta impreuna cu sotia si cu fiica lor. Insa toata aceasta liniste este spulberata de o altercatie banala de pe autostrada, unde o masina plina cu barbati ii forteaza sa traga pe dreapta.

Toni nu stie cum sa reactioneze atunci cand lucrurile ies de pe fagasul obisnuit, nu reuseste sa-si dea seama foarte bine ce se intampla sau cum ar trebui sa poarte pana cand nu este prea tarziu. Tragedia pe care o infrunta il face sa devina un personaj dezorientat, fara scop, dupa moartea absurda a sotiei si fiicei sale negasindu-si locul nicaieri.

Autorul are o maiestrie a scrisului – m-am trezit de mai multe ori gandind ca Susan, cea care lectureaza manuscrisul. Toate aceste ruperi de ritm – viata lui Susan din carte si viata lui Toni din cartea din carte te fac sa te simti si tu un personaj din poveste, sa o intelegi pe Susan, sa fii alaturi de ea, sa ii intelegi angoasele, fricile, regretele.

Ambele carti se incheie destul de trist, dar parca cumva nici nu poti vedea o alta incheiere mai buna pentru ele, scriitorul si-a adus personajele exact acolo unde trebuiau sa se afle.

Austin Wright (1922 – 2003) a fost un profesor emerit de literatura engleza la Universitatea din Cincinnati timp de aproape 40 de ani. In toata aceasta perioada a scris mai multe romane, dintre care „Toni & Susan”  (aparut in anul 1993) este cel mai cunoscut.

Postari similare

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *