La Chandeleur sau sarbatoarea clatitelor la francezi. Ar trebui sa o adoptam!

De mai bine de doi ani de cand ma aflu pe meleagurile franceze am incercat sa le descopar si, de ce nu, sa adopt o parte dintre traditiile si obiceiurile lor. De la cele 13 deserturi specifice Provence-ului pentru ziua de Craciun, pana la celebra galette de rois din ziua de 6 ianuarie, in ultimele luni m-am cam rasfatat cu tot felul de dulciuri.

Ei bine, iata ca pe 2 februarie este o noua sarbatoare in casele francezilor, asa-numita “La Chandeleur”. Este ziua in care cu mic si mare urmasii lui Napoleon se intrec sa pregateasca si apoi sa deguste foi fine de clatite (crepes).

Intrebandu-i pe cunoscutii mei francezi care este simbolistica acestei sarbatori nu am avut parte de prea multe raspunsuri (deh, ca si la noi tinerii pierd cumva din traditii si obiceiuri), asa ca m-am apucat sa fac eu niste “sapaturi” pe site-urile de aici si am gasit o multime de informatii pe care mi-ar placea sa le impartasesc cu voi.

  • Initial, in perioada cuceririlor romane La Chandeleur era dedicata zeului Pan; incepand cu anul 472, Papa Gelase decide crestinarea acestei sarbatori si ii confera simbolistica purificarii fecioarei Maria la 40 de zile dupa Craciun.
  • Pana sa apara traditia de a pregati clatitele altul era obiceiul pentru “La Chandeleur”, dupa cum arata insusi numele sau latin “festa candelarum”- sarbatoarea candelelor. Oamenii mergeau la biserica de unde recuperau cate o lumanare si aveau obligatia sa o aduca aprinsa pana acasa (cumva cum procedam si noi la Inviere). Lumina candelei avea puteri binefacatoare si alunga spiritele rele din casa. Mai mult decat atat, aceasta sarbatoarea marca iesirea din iarna catre primavara, iar forma rotunda si culoarea aurie a clatitei simboliza discul solar.
  • In Evul Mediu, se pregateau clatite in ziua de Chandeleur pentru ca recolta de grau sa fie bogata si sanatoasa; o traditie mai veche spune ca cei care nu pregateau clatite pe 2 februarie nu aveau parte de recolte bune in anul ce tocmai l-au inceput. Agricultorii trebuiau sa respecte si un anumit ritual: cu mana dreapta tineau tigaia cu clatite, in vreme ce in mana stanga aveau o moneda de aur. Moneda respectiva se infasura intr-o clatita si avea loc o adevarata procesiune, la finalul careia moneda era oferita unui sarac. In acest mod se asigura prosperitatea gospodariei in care se pregateau clatitele.
  • Tot in ziua in care se celebreaza La Chandeleur se spune ca ursul iese din barlog si daca vede ca afara este insorit si cald se reintoarce la hibernat, intrucat stie ca vremea este inselatoare si timpul frumos nu dureaza foarte mult.
  • In alte state, precum Canada sau SUA, La Chandeleur a fost inlocuita cu Sarbatoarea Marmotelor (marmotele ies din vizuina, semn ca iarna este pe sfarsit).

Vezi AICI cum sa pregatesti reteta perfecta de clatite!

Alte obiceiuri ce trebuie respectate pe 2 februarie, cand se sarbatoreste “La Chandeleur”:

  • toate lumanarile din casa trebuie aprinse
  • pe aceasta data se strange cresa instalata de catolici in perioada Craciunului (se incheie astfel un ciclu de sarbatori specifice Craciunului)
  • clatitele se mananca in familie, in special seara.

Autor: Alina

 

Postari similare

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *