Foi de clatite fine si pufoase – afla secretul!

Sa pregatesti niste clatite, la o prima vedere, nu pare mare filosofie. Adevarul este insa ca si aceasta reteta atat de banala are micile sale secrete, pe care fiecare gospodina le apara cu strasnicie.

Noi o sa iti dezvaluim care este reteta noastra si cum facem ca de fiecare data sa obtinem niste foi fine si deopotriva pufoase pentru clatite.

 

Pentru aluat este nevoie de:

  • 5 oua
  • 400 ml lapte
  • 200 ml apa minerala gazoasa
  • 1 praf de sare
  • 400 g faina
  • 1 lingurita ulei
  • optional: arome (pentru clatitele dulci), coaja rasa lamaie, coaja rasa portocala etc

Nota: nu se foloseste praf de copt sau alt agent de crestere, nu se foloseste foarte mult ulei, ci doar o lingurita pentru a unge prima data tigaia ( extrem de important: tigaia trebuie sa fie una de calitate, preferabil din teflon).

 

foi-clatite

Cum se pregatesc foile de clatite:

  1. Spargem ouale, le batem bine, ca la omleta, apoi adaugam un praf de sare, laptele si apa minerala. Tot in aceasta etapa putem adauga aromele (daca dorim sa obtinem foi parfumate).
  2. Cernem faina, apoi o adaugam peste compozitia anterioara si amestecam energic cu un tel, astfel incat sa nu ramana cocoloase.
  3. Daca aluatul o cere, putem sa mai turnam putina apa minerala, astfel incat compozitia sa aiba consistenta unei smantani mai grase.
  4. Lasam aluatul sa se odihneasca circa 10-15 minute, ca ingredientele sa se omogenizeze perfect.
  5. Amestecam din nou cu telul in compozitia de clatite, punem o tigaie de teflon pe aragaz si o lasam sa se incinga.
  6. Ungem tigaia cu ulei, stergem surplusul cu un servetel, dupa care incepem sa coacem rand pe rand foile de clatite. (se toarna aluatul in mijlocul tigaii, apoi se roteste tigaia din incheietura mainii, pana ce compozitia este distribuita uniform).
  7. Clatitele se coc la foc mic, ca sa nu se arda, apoi le punem pe un platou unele peste altele (condesul le ajuta sa ramana moi). La final, ca sa nu se usuce, dupa ce s-au racorit usor, clatitele se filmeaza cu folie alimentara si se pot pastra la frigider 1-2 zile (oare cine rezista atata?).

Mici trucuri:

In aluatul de clatite nu se pune zahar (de regula, acest lucru face ca foile de clatite sa se lipeasca mai usor de tigaie).

Foile de clatite se coc la foc mic spre mediu.

Aluatul de clatite se lasa la odihnit inainte de a se coace clatitele.

Pentru un aluatu perfect fin se recomanda ca acesta sa fie strecurat printr-o sita sau sa se foloseasca blenderul 1-2 minute pentru omogenizarea ingredientelor

clatite

Umplem clatitele dupa preferinta: cu gem, nutella, crema de castane, marmelada, piure de fructe, miere, frisca etc. Pofta buna!

clatite-2

Sursa foto: arhiva personala

Postari similare

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *