1 Decembrie – Ziua Nationala a Romaniei

1 Decembrie este Ziua Nationala a Romaniei, adoptata prin lege dupa inlaturarea regimului comunist. In trecut, atat 10 mai (1866 – 1947) cat si 23 august (1948 – 1989) au fost zile nationale ale Romaniei, insa pe 31 iulie 1990 a fost promulgata legea conform careia ziua de 1 decembrie a fost adoptata ca zi nationala si sarbatoare publica in Romania.

Din punct de vedere istoric, la 1 Decembrie 1918, Adunarea Nationala de la Alba Iulia, constituita din 1.228 de delegati si sprijinita de peste 100.000 de romani veniti din toate colturile Ardealului si Banatului, a adoptat o Rezolutie prin care s-a consfintit unirea tuturor romanilor din Transilvania, intreg Banatul (cuprins intre raurile Mures, Tisa si Dunare) si tara Ungureasca (Crisana, Satmar si Maramures) cu Romania.

Ziua de 1 Decembrie 1918 incununeaza deci lupta romanilor transilvaneni pentru Unitate Nationala si marcheaza momentul formarii Romaniei Mari. Poporul roman a stiut atunci sa valorifice admirabil conjunctura internationala favorabila creata in urma primului razboi mondial si a destramarii imperiilor tarist si Austro-Ungar.

La multi ani tuturor romanilor, indiferent de locul in care se afla acum!

Sursa: http://www.ziuanationala.ro
Sursa foto: pixabay.com

Postari similare

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *