Mamicilor, stiti tot ce-ar trebui despre alaptarea si nutritia copiilor in primul an de viata?

  • In ultimii cinci ani, rata alaptarii exclusive a copilului pana la sase luni este in crestere, de la 12,6%  la 29,8%;
  • In prima luna de viata a bebelusului, 80% dintre romance isi alapteaza copiii;
  • Cele mai multe dintre mamele care alapteaza mai putin de o luna au nascut prin cezariana sau au un nivel scazut de educatie.

Un studiu national realizat anul acesta de Asociatia SAMAS (in parteneriat cu Institutul pentru Ocrotirea Mamei si Copilului “Alfred Rusescu” si Societatea Nationala a Medicilor de Familie) demonstreaza ca educatia perinatala are un rol esential in cresterea ratei de alaptare exclusiva.

In topul femeilor care isi alapteaza copiii pana la sase luni exclusiv se afla mamele cu varsta cuprinsa intre 35 si 40 de ani (unele dintre ele aflandu-se la al doilea sau al treilea copil). La polul opus se afla mamele foarte tinere, cu varsta sub 19 ani, doar 9% alaptandu-si copilul in primele sase luni de viata.

Toate cercetarile din domeniu arata ca laptele matern are o compozitie unica, fiind esential pentru cresterea si dezvoltarea bebelusilor, oferindu-le necesarul de vitamine, minerale, proteine, lipide si lichide de care acestia au nevoie, dar, mai ales, stabilind, prin actul alaptarii, o legatura foarte puternica intre mama si copil. De aceea, Organizatia Mondiala a Sanatatii recomanda alaptarea exclusiva pana la sase luni si continuarea, pana la doi ani, in paralel cu diversificarea”, explica Dr. Marina Otelea, Presedinte Executiv, Asociatia SAMAS.

Alaptarea si nutritia copiilor in primul an depind in foarte mare masura si de nivelul de educatie al mamei. 51% dintre mamele cu studii superioare isi alapteaza copiii conform recomandarilor actuale, in timp ce doar 25% dintre mamele cu studii medii sau cu doar opt clase respecta aceste indicatii.

Si relatia viitoarelor mame cu personalul medical si cu educatorii perinatali influenteaza puternic felul in care acestea isi vor alapta copiii. 32% dintre cele care alapteaza mai mult de sase luni au primit consiliere perinatala de la medicii de familie (23%), de la asistente (15%) sau de la educatorii perinatali (5%). Un procent ingrijorator de 40% dintre tinerele mame afirma nu au primit deloc sprijin si consiliere pentru alaptat in maternitate, nici de la medic, nici de la asistente.

rezultate-studiu

Mai multe detalii despre rezultatele ”Studiului National: Alaptarea si nutritia copilului mai mic de un an” puteti gasi pe site-ul SAMAS. Studiul a fost realizat pe un esantion de 1.008 respondenti din 23 de judete.

Despre Asociatia SAMAS
Asociatia SAMAS este o organizatie nonprofit, care a dezvoltat prima retea nationala de educatori perinatali SAMAS (din randul asistentilor medicali si moaselor) specializati in educatia prenatala si postnatala, in nutritia mamei si copilului. Asociatia ofera cel mai extins program de sanatate si suport pentru mame si sugari in primele 1.000 de zile, inainte si dupa nastere, atunci cand pot fi puse bazele unei vieti sanatoase a viitorului adult.

Postari similare

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *