10 lucruri pe care NU le face un om inteligent

Inteligenta este adesea asociata cu educatia pe care o primim in scoala, insa specialistii considera ca aceasta valoare este direct proportionala si cu experienta si capacitatea unei persoane de a se adapta din mers la realitatile vietii.

Psihologul Alexandru Plesea, cunoscut si drept “Antrenorul Mintii”, considera ca un elev care detine un set de cunostinte din anii de scoala, dar pe care nu a avut ocazia sa le aplice in situatii reale, nu va reusi sa realizeze lucruri marete in viata, ci va avea mereu mai multe intrebari decat raspunsuri. Iar daca intrebarile sunt puse, se ajunge la intelegere. “Inteligenta se castiga prin experienta, si este o variabila care poate fi imbunatatita, nu este neaparat o trasatura ereditara”, afirma acesta.
Psihologul considera ca oamenii inteligenti sunt, de regula, creativi, generosi, recunoscatori, umili si atenti, si ne prezinta o lista de lucruri pe care persoanele inteligente nu le-ar face niciodata:

  1. Oamenii Inteligenti nu lasa greselile trecutului sa se interpuna in prezent. “Oamenii Inteligenti stiu ca succesul in viata nu este posibil fara greseli si esecuri. Cu toate acestea, Oamenii Inteligenti nu permit sa fie afectati de greselile din trecut, ei pur si simplu iau aceste greseli drept niste lectii de educatie pentru a evolua”, afirma acesta.
  2. Oamenii Inteligenti nu se concentreaza pe partile negative. “Oamenii Inteligenti vad gandurile ca pe ceva palpabil. Daca ai doar ganduri negative in minte, viata ta va fi la fel de negativa”, continua specialistul.
  3. Oamenii Inteligenti nu fug de probleme. “Ca vrem, ca nu vrem, inevitabil, toti am avut, avem si vom avea probleme. Oamenii Inteligenti dau piept cu aceste probleme si cauta cele mai bune metode de rezolvare. Cand cad, se ridica si merg mai departe. Au curajul sa-si infrunte temerile si sa vada in fiecare problema sansa de a se perfectiona”, crede Alexandru Plesea.
  4. Oamenilor Inteligenti nu le pasa de parerile celor din jur. “Oamenii Inteligenti nu lasa opiniile negative ale altor oameni sa-i opreasca din a trai o viata fericita plina de succes si bucurie. Lumea este plina de oameni cinici, sceptici si hateri, dar oamenii isteti ii indeparteaza. Acestia se inconjoara cu oameni inteligenti, care le impartasesc valorile si interesele”, spune psihologul.
  5. Oamenii Inteligenti nu-si pierd timpul. “Oamenii Inteligenti isi dezvolta obiceiuri productive, care ii ajuta sa lucreze mai repede si mai bine. Nu se lasa distrasi de lucruri nesemnificative si de treburi inutile. Ei stiu, de asemenea, ca nu poti lucra tot timpul, creierul are nevoie de odihna din cand in cand”, crede psihologul Alexandru Plesea.
  6. Oamenii Inteligenti nu asteapta rezultate imediate. „ Majoritatea oamenilor vor sa obtina tot ceea ce-si doresc, exact atunci cand formuleaza aceste dorinte. Oamenii Inteligenti stiu ca trebuie sa munceasca din greu pentru ceea ce-si doresc, iar rezultatele muncii lor vor fi vizibile dupa un timp, dar vor dainui toata viata”, declara psihologul.
  7. Oamenii Inteligenti nu se concentreaza pe ceea ce nu pot controla. In fiecare zi ne lovim de lucruri pe care nu le putem controla, insa Oamenii Inteligenti sunt calmi in aceste situatii pentru ca stiu ca emotiile negative le vor dauna doar lor.
  8. Oamenii Inteligenti nu-si pierd timpul cu persoanele care-i descurajeaza. Oamenii Inteligenti au in jurul lor alti oameni inteligenti. Isi gasesc timp pentru familie, pentru prieteni si cunostintele cu care au aceleasi viziuni si interese; realizeaza ca n-ar fi benefic pentru ei sa-si petreaca timpul cu persoanele negativiste.
  9. Oamenii inteligenti nu sunt aroganti. Nu-i vei auzi laudandu-se cu inteligenta lor; si asta pentru ca sunt, de obicei, timizi cand vine vorba despre asta si nu simt nevoia sa strige in gura mare cat sunt ei de destepti. Nu se lauda cu reusitele si premiile pe care le-au obtinut.
  10. Oamenii Inteligenti nu uita sa multumeasca. “Arata recunostinta. Oamenii Inteligenti stiu ca lumea nu se invarte in jurul lor. Ei cred in puterea bunatatii si stiu ca faptele bune li se vor intoarce intr-o buna zi”, este de parere psihologul.

psihologul-alexandru-plesea
Alexandru Plesea, cunoscut opiniei publice drept Antrenorul Mintii, este psihoterapeut si hipnoterapeut si trainer in programare neuro-lingvistica. A studiat natura mintii umane in trei sisteme educationale diferite – Statele Unite ale Americii, Marea Britanie si Romania si de peste 10 ani organizeaza cursuri si traininguri in Romania.

Sursa foto: Pixabay.com

Postari similare

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *