Lectia de istorie de la Cosmopolitan: Masca, de pe scena in viata de zi cu zi

V-am mai povestit pe blog despre importanta mastilor pe care le purtam si despre cum putem spala masca in mod eficient, precum si despre problemele cu tenul cu care ne putem confrunta dupa folosirea indelungata a mastii.

De data aceasta, mi-a atras atentia un articol foarte interesant pe care l-am citit in editia de februarie a revistei Cosmopolitan, din care am sintetizat esentialul mai jos:

Istoria ne spune ca cea mai veche masca descoperita este din piatra si are o vechime de aproximativ 7.000 de ani. Mastile faceau parte din ceremoniile ritualice ale oricarei civilizatii – sa ne amintim de egipteni si mastile lor funerare, de romani si greci (masti ritualice sau cele folosite la teatru), de triburile africane, de asiatici si mastile lor de ceremonie.

Prima atestare a unei masti a fost consemnata de Plinius cel Batran, care descria minerii Romei antice cu fata acoperita de piei de animale, pentru a nu inhala substante toxice.

In secolul al XVII-lea, in perioada in care ciuma se raspandea in Europa, doctorii purtau un echipament bizar, o masca care le acoperea fata, prevazuta cu un cioc lung si ascutit, in interiorul caruia erau plante aromatice.

In 1799, un inginer care lucra la minele din Prusia introduce un prototip de dispozitiv confectionat din cauciuc si material textil sub forma unui sac care se punea pe cap, cu un furtun.

In domeniul medical, se spune ca prima masca chirurgicala a fost folosita de chirurgul francez Paul Berger, in timpul unei operatii din 1897.

In anii 1918-1919, febra spaniola face ravagii pe toate continentele. In Statele Unite, toate restaurantele, scolile, teatrele si institutiile sunt inchise, iar oamenii sunt obligati sa poarte masti pe strada.

Ca si accesoriu fashion (si nu numai), in secolul al XVI-lea, doamnele din inalta societate foloseau “wizard mask” in calatorii – un material care acoperea fata, lasand liberi doar ochii si nasul, in timp ce purtatoarea il tinea lipit de fata cu ajutorul unui nasture strans intre dinti. Motivul? Dorinta de a se apara de sare si praf in timpul calatoriilor.

Sper sa vi se para interesant!

Sursa informatii: Revista Cosmpolitan, editia februarie 2021 / Sursa foto: pixabay.com

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*


two + eight =