Cum sa iti speli corect masca reutilizabila – Sfaturi utile de la specialisti

Masca de protectie a devenit un aliat important in lupta cu virusul ce ne da batai de cap de mai bine de jumatate de an, fiind un accesoriu obligatoriu in toate locurile publice, la job, la scoala etc. O purtam aproape peste tot, insa pentru ca masca sa isi dovedeasca eficacitatea si sa ramana cu adevarat o bariera impotriva virusului, este nevoie sa fie bine intretinuta si igienizata in mod constant. 

Astfel se impun cateva intrebari si actiuni de care trebuie sa tinem cont daca vrem sa fim protejati in fata virusului cand folosim masca de protectie.  Cum spalam masca in mod corect, la mana sau la masina? Cat timp si la ce temperatura? Mastile reutilizabile pot fi spalate? Acestea sunt doar o parte dintre nelamuririle pe care majoritatea le are in aceasta perioada, iar noi am decis sa consultam opiniile catorva specialisti de pe site-urile de referinta din Franta si venim in intampinare cu sfaturi cat se poate de utile.

Trebuie sa spalam masca inainte de prima utilizare?

Bineinteles, o masca noua se spala inainte de prima sa utilizare, indiferent ca a fost confectionata acasa, a fost un cadou sau o simpla achizitie artizanala; acest lucru ne permite de fapt sa ne asiguram ca masca este curata si bine igienizata, eliminand deopotriva riscurile unei posibile alergii cauzate de tesatura noua. Este foarte probabil ca o masca, chiar si noua fiind, sa poata fi contaminata in timpul transportului sau din cauza unei depozitari defectuoase.

Mastile de unica folosinta sau mastile cu supapa protectie FFP2 se pot spala?

Stiti mastile acelea bleu, de unica folosinta pe care cei mai multi dintre noi le folosim? Specialistii, in mod oficial, nu recomanda spalarea acestui tip de masca, insa tot ei afirma ca masca chirurgicala isi pastreaza proprietatile chiar daca a fost spalata la un maxim de 5 ori. «Nivelul sau de filtrare scade, insa este totusi superior celui oferit de masca textila» – arata un profesor-cercetator de la laboratoarele Gemtex. 

In ceea ce priveste insa mastile FFP2, lucrurile sunt mult mai transante si medicii recomanda ca acestea sa fie aruncate dupa o utilizare de maxim 4 ore, intrucat din cauza umiditatii isi pierd capacitatea de filtrare si devin deci ineficace. 

Spalam mastile la mana sau la masina de spalat ?

Specialistii francezi afirma ca mastile textile se pot spala foarte bine si la mana, cu un detergent, dar respectand cateva sfaturi esentiale :

  • Masca se lasa la inmuiat in apa calda (la o temperatura de peste 40 grade), timp de o jumatate de ora
  • Masca va sta intr-un vas curat cu apa si detergent, insa nu trebuie folosita vreo perie sau alt instrument de acest tip, ca nu cumva sa se deterioreze fibrele din tesatura
  • La final, masca se va clati din abundenta cu apa, astfel incat sa nu ramana urme de detergent

Cat priveste spalarea mastilor la masina de spalat este preferabila o astfel de practica, insa din considerente economice prea putini dintre noi folosesc masina doar pentru 1-2 masti.

O alta practica des intalnita este accea de a pune masca in congelator, intrucat se crede ca temperaturile scazute au capacitatea de a distruge agentii virali. Nimic mai gresit, avertizeaza medicii, sa punem masca in congelator nu aduce siguranta ca virusii sunt distrusi.

Mai nou, pe diverse site-uri sau la TV au inceput sa fie promovate si diverse aparate cu abur despre care se afirma ca au capacitatea de a omori virusii, fiind eficiente inclusiv in cazul COVID19 . Acest lucru nu este neaparat fals, doar ca ideea de a spala mastile prin metoda la abur este seducatoare doar in teorie, nu si in practica; riscul este ca dezinfectarea sa nu se realizeze intr-o maniera uniforma.

Concluzionand, este de preferat ca mastile sa fie spalate la masina de spalat, la o temperatura de peste 40°, dar inferioara celei de 70° (la temperaturi atat de ridicate exista riscul sa fie distrusa tesatura, elasticul etc) .

Cum uscam in mod corect o masca de protectie ?

Specialistii spun ca se recomanda o uscare rapida a mastilor de protectie, tinand cont de faptul ca virusii si bacteriile se prolifereaza mult mai rapid intr-un mediu umed.

O masca textila se poate usca in urmatoarele moduri :

  • La aer liber, fie in interior, fie la soare
  • In uscator
  • Cu ajutorul unui feon, avand insa grija ca sa avem mainile curate, iar temperatura uscatorului de par sa nu fie prea ridicata

Cat de eficiente sunt produsele pe baza de clor si spray-urile dezinfectante

Desi multe persoane recurg la practica de a pulveriza peste mastile chirugicale diverse spray-uri dezinfectante sau produse pe baza de clor, acest fapt s-a dovedit a nu fi agreat de catre medici ; nu este deloc o idee buna, intrucat pe de o parte sunt alterate capacitatile mastii de a filtra, iar pe de alta exista riscul de a irita pielea sau chiar caile respiratorii.

La fel de problematica este si metoda de a introduce masca in cuptorul cu microunde (sau chiar un cuptor obisnuit). Singurul rezultat ce se poate obtine este deteriorarea calitatii mastilor !

Concluzii:

  • O data inlaturata masca, aceasta este posibil contaminata, fie interior, fie exterior; deci masca nu se poarta ziua urmatoare, mai ales ca studiile au aratat ca virusul Coronavirus poate supravietui pe suprafetele de tesatura in jur de doua zile
  • Mastile nu se arunca pe strada sau in spatiile publice, fiindca dincolo de riscul de a primi o amenda, acest obicei blamat poate aduce cu sine un real pericol de contaminare ; apoi, mastile chirugicale sunt un real pericol pentru ecosistem, favorizand poluarea marilor si oceanelor – pentru degradarea unei masti se preconizeaza ca sunt necesari 450 de ani
  • Numarul maxim de spalari pentru o masca depinde de modelul si materialul din care aceasta este confectionata; se estimeaza ca pentru o masca textila se pot realiza pana la 20 de spalari, inainte ca aceasta sa isi piarda eficienta
  • Utilizarea fierului de calcat nu inlocuieste in niciun caz etapa spalarii la masina a mastilor
  • Trebuie retinut faptul ca mastile din panza /bumbac/ tifon nu ne protejeaza impotriva coronavirus 
  • Mastile se inlatura de pe fata dupa fiecare iesire exterioara sau ori de cate ori sunt prea umede si daca nu este posibil sa se spele imediat, se pastreaza intr-o punga inchisa ermetic, la congelator

Sfat: Mastile deteriorate, care trebuie aruncate, trebuie sa repecte un protocol special – nu se arunca direct la gunoi, ci dupa spalare si uscare se pun intr-o punga resigilabila si abia apoi pot fi aruncate la pubela.

Pentru alte articole din aceasta categorie puteti vizita sectiunea noastra Ingrijire CityFemme.

Sursa foto: pixabay / Autor articol: Alina

Postari similare

One Reply to “Cum sa iti speli corect masca reutilizabila – Sfaturi utile de la specialisti”

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *