Baiatul cu pijamale in dungi de John Boyne nu este doar o alta carte despre Holocaust, ci este o poveste emotionanta despre copilarie furata, prietenie si supravietuire intr-o lume a adultilor pe care nu o inteleg a doi baietei de noua ani – Bruno si Shmuel.
Bruno este un baiat german de noua ani, care este nevoit sa se mute cu familia sa intr-o casa noua, mai mica si mai urata decat cea pe care o aveau in Berlin, in fata careia se intinde un gard nesfarsit. Peste gard se vad o multime de oameni in pijamale cu dungi.
El nu intelege prea bine de ce trebuie sa se mute si nu pot ramane in locuinta lor, in apropierea bunicilor si prietenilor sai, iar adultii nu au rabdare sa ii explice, ci ii cer pur si simplu sa se supuna. Stie doar ca tata sau are o slujba importanta in serviciul lui Fury.
Fara prieteni, fara mers la scoala, fara parteneri de joaca, Bruno incepe sa exploreze imprejurimile si sa faca ceea ce i s-a interzis – sa mearga de-a lungul gardurilor. La un moment dat, va intalni de cealalta parte a gardurilor un alt baiat, de aceeasi varsta ca si el, Shmuel, care ii va deveni singurul prieten in acest loc izolat.
Cei doi se vor privi prin gard si vor sta de vorba, ajungand astfel prieteni buni. Bruno ii va duce mancare prietenului sau, va afla despre viata din spatele gardului, vor povesti despre vietile lor si despre lucrurile pe care nu le inteleg, iar ca dovada suprema de prietenie, Bruno il va ajuta pe Shmuel sa-si caute tatal disparut fara urma.
Scrisa din perspectiva unui copil, intr-un limbaj simplu, Baiatul cu pijamale in dungi reuseste sa arate inocenta copilului care nu intelege ceea ce se petrece in jurul sau, desi cititorul va banui inca de la inceput despre ce este vorba. Nu este insa o poveste pentru copii, ci o fictiune trista inspirata din istorie, scrisa de aceasta data dintr-o alta perspectiva, a unui copil nevinovat.
Carte de mici dimensiuni si cu scris mare, cartea poate fi citita intr-o singura dupa-amiaza, pentru ca povestea va va captiva si veti dori cu siguranta sa aflati deznodamantul, pe care il banuiti trist inca de la inceput, dar care cu siguranta va va surprinde.
Genul acesta de carte cu personaje principale copii imi aminteste de Oscar si Tanti Roz de Eric – Emmanuel Schmitt, pe care am citit-o acum ceva vreme.
John Boyne este un scriitor irlandez, nascut la Dublin în 1971. A scris nenumarate carti si povestiri pentru copii. Cartea sa Baiatul cu pijamale in dungi s-a vandut in lumea intreaga in peste 2,5 milioane de exemplare si a fost si ecranizata.
Voi ati citit Baiatul cu pijamale in dungi sau ati vazut ecranizarea? Cum vi s-a parut?
Pentru alte recomandari de lectura puteti vizita sectiunea Carti CityFemme.
Sursa foto: arhiva personala