Recomandare lectura: Tasmania de Paolo Giordano

Tocmai am terminat de citit romanul Tasmania scris de Paolo Giordano, autorul romanului Singuratatea numerelor prime, un roman despre care am auzit si care se afla pe lista mea de lecturi, dar despre care nu stiam ca este scris de acelasi autor.

Revenind la Tasmania, este o fictiune cu dureroase accente realiste. De fapt, autorul o descrie drept un roman semi autobiografic. Vorbim despre schimbari climatice, despre o lume cu tot mai multe violente, dezastre si pericole iminente, o lume in care bombele nucleare de la Nagasaki si Hiroshima sunt evenimente care nu prea mai intereseaza pe nimeni.

In toata aceasta realitate, Paolo, eroul si naratorul acestui roman, este un jurnalist trecut de 30 de ani, care se identifica mai degraba ca fiind scriitor. In timp ce lucreaza la urmatoarea sa carte, in care vrea sa surprinda momentele imediat urmatoare exploziei bombelor atomice de la Hiroshima si Nagasaki, preda si un curs de jurnalism la o universitate din Trieste, scrie articole pentru ziarul din Milano Corriere della Sera si este mai mereu pe drumuri, locuind mai degraba in camere de hotel decat cu partenera sa Lorenza in Roma.

Paulo pare ca ne-a aruncat pur si simplu in viata sa, intr-un moment in care, dupa incercari nereusite de a concepe un copil, sotia sa Lorenza ii spune ca nu mai vrea sa faca asta si nu lasa loc de discutii.

Atuncat astfel in momentul de cotitura, Paolo este indecis si nu stie cum sa reactioneze, asa ca isi gaseste evadarea in munca – mai exact in fuga de acasa sub pretextul muncii, la o conferinta ONU despre urgenta climatica.

Pe masura ce descrie din ce in ce mai multe catastrofe si dezastre la nivel global, le gaseste si varianta din oglinda la nivel micro, cu diverse tragedii ale persoanelor din micul sau univers.

Eroul nostru este vesnic indecis. Nu stie ce vrea, nu reuseste sa ramana motivat pana la capat, este in criza de scris, dar nu abandoneaza subiectele. La nivel personal, arata aceeasi forma de indecizie. Criza din relatia sa se mareste pana la punctul unei iminente despartiri, dar in acelasi timp cei doi se uita impreuna la potentiale case in care sa se mute.

Face o pasiune pentru Curzia, o jurnalista neinfricata de sloboda de gura, insa nu merge mai departe de prietenie.

Simte ca nu mai este neaparat apropiat de Giulio, prietenul lui din tinerete, dar este acolo pentru el atunci cand acesta se lupta pentru custodia fiului sau in urma divortului.

Ajunge fara sa isi doreasca si martorul pasiunii nebune pe care preotul Karol o face pentru o fata de facultate; iar Karol ajunge se apeleze frecvent la sfaturile lui Paolo.

Devine prieten cu Novelli, un fizician distins, dar controversat, dar nu este capabil sa ia o decizie clara nici pro, nici contra acestuia, atunci cand situatia o va impune.

Sotia sa este un personaj minor in toata aceasta poveste, astfel incat pana spre final nici nu stim daca o mai iubeste, daca isi doreste sa incerce sa salveze casnicia sau nu. Vesnic cu minte de adolescent, refuza sa se maturizeze, si nu prea isi da seama daca a fost o figura paterna pentru fiul Lorenzei dintr-o alta relatie.

Toate aceste persoane, foarte diferite, au un lucru în comun cu Paolo: viețile lor sunt într-o mare dezordine, din care nu prea stiu cum sa iasa.

Pentru că fiecare își caută propria Tasmanie: un loc unde, pur și simplu, e posibil să fii salvat.

Tasmania nu e doar un roman în sensul clasic, pentru că este prea modern. Giordano folosește romanul, adică ceea ce a învățat din ideea de roman, ca pe o cheie de acces, dar Tasmania este o carte care cuprinde în sine și alte forme: jurnalismul, reportajul, eseul, autoficțiunea, reflecția asupra unei epoci.“ Il Foglio

Romanul nu curge lin, asa cum curg unele carti, sunt ruperi de ritm, autorul te poarta prin diverse locuri si timpuri, te plimba de la un dezastru la altul, te intoarce si iar te duce in locuri pe care nici nu le anticipai. Asta nu inseamna ca nu este o carte placuta de citit. Si limbajul este mai elevat – se vede ca autorul are o puternica cultura generala si o inteligenta peste medie.

Pe mine m-a impresionat Tasmania si am de gand sa citesc si alte romane ale aceluiasi autor. Puteti gasi romanul lui Paolo Giordano pe site-ul editurii Trei, la un pret cu reducere de 20% in aceasta perioada.

Paolo Giordano (n. 1982) a absolvit Facultatea de Fizică la Universitatea din Torino și din 2010 este doctor în fizica particulelor elementare. Cu romanul Singurătatea numerelor prime (2008), autorul a primit numeroase premii, printre care Premio Strega și Premio Campiello pentru debut, și a apărut în traducere în peste 40 de ţări.

Voi ati citit Tasmania sau Singuratatea numerelor prime?

Pentru alte recomandari de lectura puteti vizita sectiunea Carti CityFemme

Sursa foto: arhiva personala

Postari similare

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *